Филм из Русије први пут ушао у основни конкурс фестивала у Торонту

27-07-2014 02:55:47 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Филм "Пљачка на амерички начин" Сарика Андреасјана, где су играли Едриан Броди и Хајден Кристенсен, бориће се за награду филмског фестивала у Торонту који ће бити одржан од 4. до 14. септембра 2014. године – први пут у историји филм руског режисера ушао је у основни конкурс ове филмске смотре, саопштила је за РИА Новости компанија Енџој Мувис.

Сарик Андреасјан је руски режисер, продуцент. Познат је по филмовима "Службена романса", "Наше доба", "Срећна нова, маме!" и другим. Пљачка на амерички начин је прича о два брата који су смислили пљачку века. Филм је сниман лета 2013. у Њу Орленасу. Главне улоге у филму су играли Едриан Броди, Хајден Кристенсен, Џордана Брустер, репер Ејкон. Филм је први рад компаније Glacier Films, коју су у пролеће 2013. основали продуценти Владимир Пољаков, Георгиј Малков, Сарик и Гевонд Андреасјан, као и Тоув и Хајден Кристенсен. Производни буџет филма износи 8 милиона долара.

Филм режисера Сарика Андреасјана "Пљачка на амерички начин" ушао је у конкурсни програм међународног филмског фестивала у Торонту Special presentation. Он се сматра основним програмом фестивала и представља најбоље премијере светских режисера. "Пљачка на амерички начин" ће бити први филм руског режисера који је ушао основни конкурс у читавој историји филмског фестивала, рекли су у компанији.

Прес-служба компаније истакла је да се фестивал у Торонту сматра генералном пробом за Оскара, пошто селектори главне филмске смотре САД обавезно гледају филмове основног програма канадског фестивала. Конкурса као таквог у Торонту нема: победник се одређује на основу гласова публике и то може да буде било који учесник фестивалског прогрма. Ове године фестивал ће бити одржан од 4. до 14. септембра.