Филм Андреја Кончаловског укључен је у конкурс фестивала у Венецији

01-08-2014 03:00:56 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Dukas Ju/cc-by-nc/ vostok.rs |


Филм руског редитеља Андреја Кончаловског "Беле ноћи поштара Алексеја Трјапицина" укључен је у основни конкурсни програм 71. Венецијанског фестивала, који ће бити одржан од 27. августа до 6. септембра у Венецији, - саопштили су РИА Новости у организационом комитету тог фестивала.

Нови пројекат Андреја Кончаловског наставља низ радова о руском селу, који је редитељ почео филмом "Прича о Аси Кљачиној, која је волела, а није се удала", следећи филм је био "Шарена кокошка". "Беле ноћи…" су посвећене судбини поштара, који је стицајем околности постао карика, која повезује малобројне становнике напуштених руских села и цивилизацију. Филм је снимљен практично без глумаца, изузев Ирину Јермолову.

У конкурсном програму венецијанског фестивала има укупно 20 филмова, укључујући филм "The cut", мешовите немачко-француско-италијанско-руске производње немачког редитеља Фатифа Акина. Раније је Акин изузео свој филм са конкурса Канског фестивала, мотивишући своју одлуку личним разлозима. Главну улогу у филму игра француски глумац Тахар Рахим.

Осим филма Кончаловског у специјалном програму тог конкурса ће бити представљен филм Георгија Данелије "Корачам кроз Москву" из 1964. године. Класику совјетске кинематике ће демонстрирати у оквиру конкурса Venezia Classici, где се демонстрирају реставрисане верзије старих филмова. Укупно је у конкурсни програм Venezia Classici укључен 21 филм – 18 пунометражних и три краткометражна. То су, између осталих, "Украдени пољупци" Трифоа, "Гвоздена маска" Алана Дуона, "Макбет" Романа Поланског и други.

Венецијански међународни филмски фестивал је први пут био одржан од 6. до 21. августа 1932. године као део Венецијанског бијенала. Први филмски фестивал је био ван-конкурсни. Он је био одржан на тераси хотела Ексцелсиор на острву Лидо и посетило га је 25 хиљада гледалаца.