Мутко: Судбина кримских фудбалских клубова је унутрашње питање Русије

01-08-2014 03:08:31 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Судбина фудбалских клубова Крима и Севастопоља је унутрашње питање Русије. Обзиром да су они створени у складу са руским законима, морају да почну сезону у оним лигама којима припадају, изјавио је министар спорта РФ Виталиј Мутко.

У среду је је извршни комитет Руског фидбалког савеза одложио одлуку о ступању клубова Крима и Севастопоља у структуре руског фудбала. Према речима председника Руског фудбалског савеза Вјачеслава Колоскова, то је учињено како би донета одлука била легитимна и како не би довела до санкција од стране ФИФА.

„На шта се може жалити Федерација фудбала Украјине? Објасните ми! Било ко може да не призна, али ми овде решавамо зато што је то наша унутрашња ствар. Ми не одлучујемо о статусу конкретне државе. А Русија је пуноправни члан ФИФА и УЕФА. Ми сами себи постављамо питања, а они и за то почињу да се интересују“,- рекао је Мутко на конференцији за штампу.

„Какве санкције од ФИФА и УЕФА? Уопште их не би требало помињати. То је наш унутрашњи проблем“,- додао је министар.

Пема речима Мутко, „клубови на Криму су створени према руском законодавству“. „Морамо им помоћи да створе своју економску основу. У сагласности са регулативом они морају да стартују у тим лигама којима припадају. Не видим овде никаквих проблема. Нема смисла овде говорити о ФИФА и УЕФА. Зашто је овде о њима реч? То спада у круг наших ингеренција“,- резимирао је министар.