Путин у разговору са Обамом назвао притисак санкцијама контрапродуктивним

02-08-2014 12:36:12 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/CSIS PONI /cc-by-nc-sa 3.0/ v |


Руски председник Владимир Путин и амерички Барак Обама разговарали су телефоном. Они су разменили мишљења о ситуацију у Украјини и позитивно оценили рад контакт групе за Украјину, која се састала у Минску. Двојица председника такође су признала да тренутни ниво сарадње не одговара интересима њихових земаља.

На иницијатиу америчке стране одржан је телефонски разговор између председника Русије и САД Владимира Путина и Барака Обаме, саопштила је прес-служба Кремља.

Шеф руске државе скренуо је пажњу саговорнику да је опредељење Вашингтона на појачавање притиска санкцијама контрапродуктивно и наноси озбиљну штету билатералној сарадњи и међународној стабилности.

Двојица председника признала су да „тренутно стање ствари не одговара интересима две државе“ „У том контексту размењена су мишљења о перспективама руско-америчког дијалога“, каже се у саопштењу Кремља.

Владимир Путин и Барак Обама размотрили су и ситуацију у Украјини.

„Без обзира на значајне разлике у оценама низа кључних питања обе стране су нагласиле посебну актуелност задатка да се хитно и трајно прекину борбена дејства на југоистоку Украјине и започне политички процес. У вези са тим позитивно су оцењене консултације контакт групе, одржане у Минску и наглашена неопходност да се наставе разговори у овом формату“, истакнуто је у Москви.

Почетком ове недеље 28. јула у руском министарству спољних послова саопштено је да Владимир Путин и Барак Обама нису прекинули комуникацију, али да су догађаји у Украјини утицали на интензитет њихових личних сусрета.

„Контакти се одржавају, воде се телефонски разговори. Лични сусрети, нису сада тако чести, као пре догађаја у Украјини. Међутим, то не значи, да не постоје канали за комуникацију. Користе се писма. Телефонски разговори су изузетно испуњени и конкретни, рекао је заменик министра спољних послова МСП РФ Сергеј Рјабков у радиоемисији МИА Росија севодња „Лице у лице са светом.

Путин и Обама су последњи пут лично разговарали на обележавању савезничког искрцавања у Нормандији 4. јула. Тада није био организован одвојени састанак, међутим, како је наглашено у Кремљу, лидери две земље су „имали могућност да размене мишљења о ситуацији у Украјини, као и о кризи на истоку те земље“.

Читајте више наУкрајина из минута у минут