Налазите се на страници > Почетна > Блог > Рат и мир Украјине

Рат и мир Украјине

02-08-2014 02:57:35 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Александр Максименко/ vostok |


Кијев планира да поврати контролу над истоком Украјине политичким путем. О томе је недавно изјавио шеф МСП, додавши да ће регионима пружити "много већу слободу". Међутим, из искуства, обећавајући мир и једнакост, кијевске власти увек спремају "план Б".

Иза обећања мира уследели су кораци, који нису нимало мировни: парламент је донео одлуку о увођењу војног пореза, док је влада издвојила за армију скоро 800 милиона долара. Стиче се утисак да Кијев очајно покушава да уједини земљу, која се распада, зато, не имајући стриктан план, користи истовремено батину и шаргарепу. Можда су власти у одушевљењу, што је Национална гарда успела да заузме мања насеља, одлучиле да диктирају нове услове силом, јер је рат у великим градовима много сложенији и опаснији. Поред тога он ће водити новим жртвама, које неће моћи да се прећуте, као и разарању знатног дела инфраструктуре. У овој ситуацији покушај да се представе у облику миротворца, чини се кијевским властима логичнијим, каже доктор политичких наука, заменик директора Института научних информација из друштвених наука РАН Дмитриј Јефременко.

- Кијев данас, услед тактичких војних успеха, рачуна да ће моћи да диктира услове Народној војсци, врати контролу над Истоком (то је Порошенко обећао током предизборне кампање), направивши уступке у области децентрализације. Уствари ће после проливене крви и огорчености бити веома тешко наћи једноставно решење, помирити и ујединити два дела земље.

Поред тога, тих делова, који се разликују етнички и културно, у Украјини има много више. Западне области су веома разноврсне по свом саставу. Тамо живе и Мађари, и Русини, и Пољаци. И то, сви они давно ставе на знање да нису против тога да би добиле аутономију. Те су тежње добиле подршку и на званичном нивоу: премијер Мађарске Виктор Орбан, обративши се својим сународницима у земљама Западне Европе, позвао је на стварање етничких аутономија. Кијев и Вашингтон су се одмах увредили и уплашили у вези са територијалним интегритетом Украјине. Зато се после пар дана Будимпешта повукла, уверавајући свет да није на то ни мислила, никакве аутономије јој нису потребне. Међутим, политика кијевских власти, вероватно, може да провоцира незадовољство других националних мањина, мада не може се рећи да се Украјина заиста распада. Мада је то парадоксално, центар и запад је ујединио рат, каже заменик шефа катедре земаља постсовјетског простора РДХУ Александар Гушчин.

- Унутар украјинског друштва, код знатног његовог дела постоји заједнички непријатељ – Русија. Биће одржани парламентарни избори без КПУ, Странке Региона – парламент ће бити мајданског типа, биће конфронтација странака, које су биле на Мајдану. Много ће зависити од тога колико далеко су САД спремне да иде у својој подршци Украјини.

Зависно од тога, како ће се и када завршити рат на Истоку, развијаће се читава земља. За сада Кијев рачуна да заврши операцију до краја лета. За сада није јасно, у каквом ће стању земља завршити рат. Јасно је само то да ће у ватри грађанског рата Украјина изгубити много више него што ће добити.

Читајте више наУкрајина из минута у минут