Москва по први пут одржава међународну космичку скупштину COSPAR

04-08-2014 07:43:37 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/NASA's Marshall Space Flight C |


Научна скупштина COSPAR - једна од највећих међународних конференција у области истраживања космичког простора се одржава од 2. до 10. августа у Москви, у МДУ "Ломоносов". То ће бити први пут, када Москва прихвата скупштину и други, када је прихвата Русија, - истакао је представник Роскосмоса.

Асамблеја је основана 1958. године после лансирања првог вештачког сателита Земље. Она се одржава сваке друге године. Представници совјетске и руске космичке науке су увек играли велику улогу у њеном раду. Ове године Роскосмос ће заступати 4 предузећа: ФГУП Научно производно удружење Лавочкин, ФГУП Централни научно-истраживачки институт машиноградње, ОАО Ракетно-техничка корпорација Енергија Корољов, као и ФГУП Државни космички научно-производни центар Хруничев.

Представници тих организација ће поднети скупштини реферате, међу којима су: "Планетарна заштита", "Моделирање на штанду електричних пробијања и обезбеђивање истраживања утицаја на МКС плазмене средине и сунчаних батерија", "Електрична пробијања плазмених кондензатора, која настају на диалектричним омотима МКС" и многи други.

Поред реферата Роскосмос ће представити уједињену изложбену експозицију највећих предузећа ракетно-космичке гране Русије. Стручњаци РКК "Енергија" ће испричати о перспективним правцима домаће пилотиране космонаутике. Штанд НПО "Лавочкин" представиће руски месечев пројекат Luna-Glob за истраживање и практично коришћење Месеца и простора око њега, као и космичке апарате серије "Спектар". Детаљније о раду и развоју сателитског система ГЛОНАС моћи ће се сазнати на експозицији ФГУП ЦНИИмаш.

Такође од 2. до 10. августа за учеснике међународне конференције су организоване посете предузећима Роскосмоса: НПО "Лавочкин", Центру за припреме космонаута "Гагарин" и Спомен-музеју космонаутике. Професорима физике ће се пружити могућност да посете предузеће РКК "Енергија". Скупштина COSPAR-2014 је значајни догађај не само за руску космичку и научну индустрију, већ и за представнике из других земаља. Она ће допринети развоју науке и учвршћивању веза између науке и бизниса, неопходних за развој најновијих истраживања и разрада у тој грани.