Школе на Криму спремне да почну рад по руским програмима

04-08-2014 10:51:37 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Све школе Крима су спремне да почну школску годину по руским образовним програмима. До 1. септембра ће образовне установе бити потпуно обезбеђене новим уџбеницима, - саопштила је први заменик министра образовања и науке Наталија Третјак приликом конференције за штампу у МИА „Русија данас“.

Школе на Криму и Севастопољу добиће пре почетка школске године око 3 милиона уџбеника. Уџбенике испоручују 6 издавачких кућа, углавном издавачка кућа „Просвета“. Дакле, почетком школске године ће школски професори бити спремни да предају у складу с нашим програмима и нашим уџбеницима, - рекла је Третјак.

Према њеним речима, трошкови за куповину уџбеника за Крим износе 1 милијарду рубаља, за Севастопољ – 163 милиона рубаља.

Издавачка кућа Просвета у оквиру програма „Деци Русије: адреса – Крим“ послаће у тај регион више од 2,5 милиона нових уџбеника. Завршна фаза програма за обезбеђивање свих ученика Крима и Севастопоља новим уџбеницима биће одржана од 2. до 12. августа. Колона камиона с уџбницима те издавачке куће ће савладати 1700 километара од главног града Русије до Симферопоља. Заједно са уџбеницима допутоваће и девојчица Љуба – звезда церемонија отварања и затварања Олимпијаде у Сочију.

- Просвета ће донети уџбенике у сваку школу Крима и Севастопоља до 15. августа. Комплети уџбеника су били формирани у складиштима издавачке куће индивидуално за сваку школу. Тај рад смо у Севастопољу већ завршили, у школе Крима ће последње испоруке бити извршене у првој половини августа. Први пут у историји руског образовања све школе кримског региона се обезбеђују комплетима уџбеника од 1. до 11. разреда истовремено, истакла је потпредседник издавачке куће Просвета Ирина Кузнецова.

Третјак је додала да су овог лета сви школски професори Крима имали стручно усавршавање, те ће почети школску година свесни захтева школског образовања у Русији, као и тога, како да предају према руским програмима. Стални представник Крима при председнику РФ Георгиј Мурадов саопштио је да је 98% кримских школа потпуно обезбеђено стручним кадром школских професора, зато у тој сфери нема проблема.

У новим руским регионима 1. септембра ће у школске клупе сести више од 200 хиљада ученика. Крим је постао руски регион после одржаног у марту референдума, током којег се већина становника изјаснила за прикључење Крима Русији.