Наталија Осипова и Иван Васиљев ће представити пројекат "Соло за двоје"

04-08-2014 10:52:41 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У том програму, чувени играчи ће наступити у делима три савремена кореографа: Сидија Ларби Шеркауија (Белгија), Охада Наарин (Израел) и Артура Пита (Португалија).

Звезде светског балета Наталија Осипова и Иван Васиљев ће представити на позорници музичког позоришта "Станиславски и Немирович-Данченко" у Москви нови пројекат "Соло за двоје", - саопштили су РИА Новости у прес-служби овог позоришта.

Пројекат представља стални партнер позоришта, шеф компаније Ардани Арстистс продуцент Сергеј Даниљан.

- Овај пројекат, као и све, што ја радим, настао је на моју иницијативу, а реализован уз подршку Центра извођачких вештина Сегерстрим у Калифорнији. Стварао сам овај програм специјално за Осипову и Васиљева. Заједно смо тражили уметнички део пројекта. На том путу је настао и назив "Соло за двоје". На позорници су заиста само двоје – Наташа и Иван.

У том програму ће чувени играчи први пут играти у делима три позната савремена кореографа: Сидија Ларби Шеркауија (Белгија), који је од 2010. године шеф сопствене играчке компаније Eastman, Охада Нарин (Израел) – шефа познате у свету играчке компаније "Батшева" и Артура Пита (Португалија).

У избору кореографа активно су учествовали сами играчи, нарочито Наталија Осипова. Појашњава продуцент:

- Драго ми је, што сам успео да коначно реализујем њен избор. Било је веома важно да покажемо познате кореографе онакве, какве их је мало људи могло да замисли. Ипак их познају као класичне виртуозе. Међутим, у овом пројекту они су наступили у новом за њих кореографском стилу, те су успели да докажу да њихов таленат нема граница.

Према речима Даниљана, то је био први сусрет играча и кореографа, који је био интересантан и користан за обе стране: и аутори кореографских композиција, и извођачи су остали задовољни.

Соло од три дела

Пројекат се састоји од три дела. Први је MEA CULPA кореографа Сидија Ларби Шеркауиа уз музику Хенриха Шитца у извођењу ансамбла Академија из Француске. За други део – PASSO – Нарин је изабрао енглеску фолклорну музику. Последњи део играчког триптихона - FACADA кореографа Пита се изводи уз пратњу традиционалне потругалске музике Fado и дела енглеских композитора Френка Муна и Фила Кинга.

Главна тема, која уједињује сва три дела пројекта, потиче из самог назива. То је прича о двоје младих, која се изражава помоћу различитих кореографских језика, за проучавање којих уметници нису имали много времена. Међутим, то је било интересантно, они су се трудили. Младост и професионализам су омогућили Наташи и Ивану да стекну одговарајуће расположење, - рекао је Даниљан.

Руска премијера "Соло за двоје" на позорници музичког позоришта "Станиславски и Немирович-Данченко" у Москви је део светске турнеје. Према речима продуцента, овај пројекат има добру перспективу. Он ће бити представљен у Лондону, Паризу, Њујорку.

Наталија Осипова и Иван Васиљев су признате звезде светског балета. Обоје су били водећи солисти Бољшог театра, данас су првакиња и првак Михајловског позоришта. Осипова је првакиња Краљевског балета Ковент-гарден, где има стални уговор. Иван Васиљев је првак Америчког балета, он сарађује са балетом Ла Скала, Бољшим театром и музичким позориштем "Станиславски и Немирович-Данченко".