Две светске премијере биће одржане на фестивалу Прозор у Европу у Виборгу

04-08-2014 11:02:06 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Две велике светске премијере – филм Виктор са Жераром Депардјеом у главној улози и филм Страно тело Кшиштофа Занусија биће одржане у оквиру главног конкурса Копродукције на 22. филмском фестивалу Прозор у Европу, који ће бити одржан од 8. до 15. августа у граду Виборгу, саопштио је за РИА Новости генерални директор фестивала Георг Нерсесјан.

Особеност актуалног 22. фестивала Прозор у Европу биће нови конкурс Копродукције. У његов програм ушло је 7 филмова, међу њима две светске премијере – Виктор и Страно тело. Сви ови филмови који ће први пут бити приказани на фестивалу, направљени су у сарадњи Русије, Француске, Пољске, Италије, Грузије, Узбекистана, Јерменије и Украјине. Интересовање за заједничку производњу филмова данас се осећа у читавом свету. Што се тиче домаће кинематографије, ово је пут изласка на нови развојни ниво. Поред тога, то је могућност да се дубље комуницира са светском кинематографијом и да филмови изађу на стране екране – рекао је Нерсесјан.

- Конкурс Копродукције ће бити пети у оквиру виборшког филмског фестивала, где се традиционално одвијају такмичења документарног, играног, анимираног филма, као и својеврсни конкурс Виборшки збир, на чијем програму су добитници награда на другим фестивалима. Филмове ће оцењивати 4 састава жирија: за игране филмове, документарне, анимацију и копродукције. У конкурсним програмима су филмови разних жанрова и праваца које су снимили како познати мајстори, тако и дебитанти.

Сваке године упознајемо публику са радовима дебитаната, неки од њих су данас већ постали познати режисери. Без обзира на то што Прозор у Европу завршава фестивалску сезону, не патимо од недостатка понуда. И овог пута било је прегледано 65 филмова од којих је за конкурс одабрано 13. Трудимо се да одаберемо „тешке“ филмове, како бисмо олакшали њихову дистрибуцију. Наш главни задатак је популаризација филма код публике – рекао је главни продуцент.

Осим приказивања филмова у оквиру фестивала у Виборгу се одржавају радионице, округли столови, стваралачки сусрети.

Ове године округли сто ће бити посвећен проблемима копродукције, у разговору ће учествовати водећи продуценти и режисери. Међу њима је звезда светске кинематографије Жерард Депардје, француски продуцент Арно Фриле, руски продуценти Сергеј Сељјанов, Игор Толстунов, режисер Валериј Тодоровски и други.

Радионице ће одржати пољски режисер Кшиштоф Зануси, руски режисер, директор концерна Мосфиљм Карен Шахназаров, писац Јуриј Пољаков и режисер Михаил Калик, који ће допутовати на фестивал Прозор у Европу из Израела, како би обележио јубилеј свој легендарног филма Довиђења, дечаци, снимљеног још у СССР.

Једна од традиција виборшкго фестивала је обележавање јубилеја великих мајстора. Ове године нису заборављени ни млади гледаоци, за које је припремљен специјални програм, који се састојао од играних филмова, међу којима су филмови у продукцији познатог руског режисера Станислава Говорухина: Дневник маме првака и Тајна мрачне собе.

Фестивал завршава премијера филма познате глумице и режисера Вере Глагољеве Две жене, снимљен по мотивима драме Месец у селу руског класика Ивана Тургењева.