И након свега, Капело остаје селектор Фудбалске репрезентације РФ

04-08-2014 11:05:04 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Главни тренер репрезентације Русије у фудбалу Фабио Капело је спреман да поднесе оставку, ако осети неповерење од стране људи, с којима ради. О томе је он изјавио приликом прве после светског шампионата конференције за штампу у Москви.

Разумљиво је да он неће поднети оставку, јер је његов уговор с РФС одлично састављен. У случају раскида уговора руска страна ће морати да плати доста солидан износ. Конференцију за штампу Фабија Капела нестрпљиво су очекивали. После сусрета са тренерима клубова руске удбалске Премијер-лиге није било јасно – да ли је Капело оптуживао репрезентативце за неуспех на Светском шампионату-2014.

Подсетимо, за време и после светског шампионата играче руске репрезентације, нарочито голмана Игора Акинфејева, многи су оптуживали. Између осталих, бивши играч "Спартака" и репрезентације СССР-а Александар Бубнов сматра да се Акинфејев у ЦСКА држи као у стакленику.

- Створили су му такве услове у ЦСКА. Чак Игнашевич, када је био капитен, није отседао у једнокреветној луксузној соби. Прво, то није један од најбољих голмана света - према својим физичким особинама он не може да спада у најбоље. Друго, она његова грешка. То је била техничка грешка – он није правилно ставио руке. Хватао је лопту као лубеницу. Зато не смемо да стварамо идоле, ови идоли се не разликују од других.

Међутим, једно су стручњаци, експерти, новинари и навијачи, друга је ствар главни тренер. Капело је категорично одбио све разговоре на тему да је он тобоже оптужио играче репрезентације Русије, између осталих, голмана Игора Акинфејева.

- Акинфејев је голман са којим сам радио и радићу даље. У новинама су писали не истину. Акинфејев ће остати. Имам у њега поверење. Сматрам га великим голманом.

Није јасно, зашто су уговор са Фабиом Капелом продужили све до светског шампионата, а не према резултатима наступа репрезентације Русије у Бразилу. Вероватно, руске фудбалске чиновнике је одушевила чињеница да је репрезентација први пут у току 12 година учествовала у такмичењима најјачих тимова света. Поред тога, према Капелу су испољавали интересовање многи познати клубови. Данас може да се говори да минимални задатак, улазак у 1/8 није био испуњен. Приликом конференције за штампу неки новинари су подсетили Капела да је он обећао да ће одвести репрезентацију до четвртфинала. Фабио је узвратио да никада није изговарао такве речи.

- Нисам тако рекао. Циљ ми је био да прођемо групу, а нисам помињао четвртфинале. Рекао сам да можемо да будемо експлозив, од којег се не зна, шта се може очекивати. Вероватно су ме питали: Хоћете ли ући у четвртфинале?, на шта сам одговорио: Надамо се. Међутим, то је друга ствар.

Дакле, каква ће бити репрезентација на домаћем светском шампионату 2018. године – не зна се. Међутим, јасно је да ће Русија остати са својим данашњим тренером све до турнира Евро-2016. Домаћу пријатељску утакмицу са тимом Азербајџана репрезентација Русије ће одиграти 3. септембра 2014. године.

Игор Китманов,