Србски патриотизам се изражава паролом - „Извози производе у Русију“

05-08-2014 02:48:28 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Невиђена шанса за продају србских производа


Западни политичари све нервозније присиљавају Србију да и она уведе санкције Русији, чиме би Србија саму себе лишила колосалног тржишта за своје производе. Међутим, чак и да не постоје пријатељски и историјски разлози да се то никада не учини, довољни би били макар и само економски разлози да би се схватило да је, сасвим супротно, витални србски интерес да се баш сада интензивира сарадња са Русијом, јер се за многе српске производе, а пре свега за воће, поврће, месо и ракију - отварају неслућене могућности на руском тржишту са кога су нестали западни производи.

Наиме, ради се о томе да су рецимо Пољаци након увођења санкција Русији, по њиховом сопственом тумачењу, добили контрасанкције у виду забране извоза својих јабука у Русију, а пољски министар Савицки је констатовао да су „пољски земљорадници прва жртва економских санкција Европске уније против Русије“, те најавио да ће Пољска тражити од Европске комисије компензацију за неизвезено воће и поврће, што је очигледно узалудно надање.

Подсетимо, само Пољска је извозила на руско тржиште пољопривредне производе у вредности од милијарду евра годишње, па је стога њихов министар дословно поручио Бриселу још и ово - „Нама је блокирано велико тржиште и то не нашом вољом, већ вољом целе Европе. Европа је дужна да солидарно одговара за пољске економске губитке”.

Међутим, уместо компензације за изгубљени профит, од бриселских чиновника ће добити само кисели осмех, јер једноставно не постоји могућност да се обештете сви европски извозници који су изгубили Русију као тржиште за своје производе. Наиме, Русија је већ најавила да би ускоро могла увести забрану буквално за све европско воће и поврће, а таква забрана је већ на снази за свињетину из читаве Европске уније.

И ту долазимо до огромне шансе која се отвара за српске пољопривредне произвођаче, и то како смо видели – пре свега за србско воће и поврће, које такорећи неће имати конкуренцију на руском тржишту, а то је већ сада случај са свињетином, с обзиром да се након забране европске и америчке свињетине, са те стране света једино свињско месо из Србије сме продавати у Руској Федерацији.

Слична руска забрана се већ назире и за западну говедину, а чини се да ће иста судбина задесити и амерички виски, јер је руска санитарна инспекција у њему нашла штетне супстанце. А на тржишту на коме нема вискија, отвара се могућност и за извоз квалитетне српске ракије која ни по чему не заостаје за западним алкохолним пићима, и што је најважније – у србској шљивовици, кајсијевачи и дуњевачи нема штетних супстанци, а то је довољна препорука за руске потрошаче.

Према томе, у време када Запад појачава санкције према Русији, и заузврат по принципу бумеранга добија појачану контролу својих сопствених производа који су се до сада продавали у Русији, јасно је да Србија нема економског интереса да учествује у трагикомичном покушају изолације Русије, него сасвим напротив – указује се невиђена шанса за продају србског воћа, поврћа, меса и пића на упражњеном руском тржишту. То је потврдио и Константин Косачев у протеклој посети Београду, када је дословно изјавио да „извоз србских пољопривредних производа у Русију омогућује фантастичне пројекте, не мање вредне од гасовода“, и још је додао да је „сигуран да ће се руско тржиште сада много више отворити за српске пољопривредне производе“.

И зато, док су Европљани, као на пример Пољаци, лансирали паролу „Једи домаће јабуке, јер их више не извозимо у Русију“, србски патриотизам би од сада требало да се изражава паролом – „Учини добро за Србију - извози јабуке у Русију“. И све друге производе, наравно.

Ратко Паић,