Кијев ће објавити међународну потерницу за Шојгуом и лидерима фракција у Државној думи

06-08-2014 10:57:20 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti.Валерий Мельников/ vostok.rs |


Како је раније објаснио представник Државног тужилаштва Украјине Јуриј Бојченко, у случају да суд удовољи захтевима истраге, Кијев ће објавити међународну потерницу за тим људима.

Печерски окружни суд Кијева је удовољио захтев истраге о хапшењу и предаји суду ради изрицања казне министра одбране РФ Сергеја Шојгуа, руског бизнисмена Константина Макофејева и лидера три фракције Државне думе – Сергеја Миронова, Владимира Жириновског и Генадија Зјуганова, саопштио је за РИА Новости представник Државног тужилаштва Украјине.

„Суд је удовољио захтев истраге о хапшењу и предаји суду ради изрицања затворске казне “, рекао је саговорник агенције у.

Како је раније објаснио представник Државног тужилаштва Украјине Јуриј Бојченко, у случају да суд удовољи захтевима истраге, Кијев ће објавити међународну потерницу за тим људима.

МУП Украјине је 22. јула покренуо кривични поступак против Шојгуа и Малофејева под сумњом да су формирали незаконске оружане формације.

У понедељак је МУП Украјине издао међународну потерницу за руским посланицима: председником фракције „Праведна Русија“ Сергејом Мироновом, лидером ЛДПР Владимиром Жириновским и шефом КПРФ Генадијом Зјугановом. Нешто раније је МУП Украјине саопштио да је покренут кривични поступак против Миронова, Жириновског и Зјуганова због „финансирањ тероризма“. Касније је МУП обавестио амбасадора РФ у Украјини Михаила Зурабова о позиву посланицима на информативни разговор.

„Праведна Русија“ сматра да је покретање кривичног поступка против руских политичара освета украјинске власти за непријатну Кијеву политику, а лидер руских комуниста је изјавио да „му први пут суд криминалци“.

Кијевске власти од априла на истоку Украјине спроводе војну операцију против становника региона који су незадовољни фебруарским државним ударом. Москва је ту операцију, која је однела огроман број живота, назвала казненом и позвала Кијев да је хитно прекине.

Истражни комитет РФ је поводом догађаја на југоистоку Украјине покренуо кривични поступак због примене забрањених средстава и метода ратовања. Окривљени у овом поступку су шеф МУП Украјине Арсен Аваков и спонзор неколико јединица украјинске армије – губернатор Дњепропетровске облсти Игор Коломојски.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут