Чуркин: Хуманитарна ситауција у Украјини катастрофална по свим критеријумима људскости

06-08-2014 11:58:17 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Lucas Jackson/ vostok.rs |


У Њујорку је одржана седница Савета безбедности УН, сазвана на иницијативу Русије. Разматрана је хуманитарна ситуција у Украјини. Стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин назвао је насталу ситуацију у тој земљи по свим критеријумима људскости - катастрофалном. На сва обраћања о упућивању руске хуманитране помоћи Кијев одговара циничним одбијањем. Русија позива међународне организације на предузимање хитних заједничких мера у пружању хуманитарне помоћи на истоку Украјине.

На почетку седнице говорио је шеф операција Управе УН за хуманитарна питања Џон Гинг. По његовим речима од почетка јула услед конфликта у источној Украјини 58000 људи било је принуђено да напусти своје домове. „У Украјини око 3500000 људи живи на подручју захваћеном дуготрајним насиљем, рекао је Гинг. Он је, такође, нагласио да се „борбе све чешће воде у густо насељеним областима, услед чега мештанима прети све већа опасност“.

После Гинга реч је добио стални представник Русије у светској организацији Виталиј Чуркин. Према његовим речима од четири милиона људи, који се налазе у зони борбених дејстава на истоку Украјине, 200000 нема тренутно воду за пиће. Чуркин је нагласио да стамбени објекти у Луганску немају струју и воду, због артиљеријских гранатирања вода се не дезинфикује, у прекиду је фиксна и мобилна телефонија, обустављено је изношење смећа.

Руски амбасадор при УН прецизирао је да је руску границу од почетка кризе прешло и остало у Русији већ скоро 80000 држављана Украјине. Он је рекао да је Русија спремна да се избори са тако великим оптерећењем. Русији није потребна помоћ споља. Напротив, Русија је спремна да повећа хуманитарну помоћ за Украјинце.

Чуркин је истакао да Кијев на све покушаје о стварању хуманитарних коридора, као и на предлог о упућивању руске хуманитарне помоћи у Украјину - одговара циничним одбијањем. У вези са тим Русија је позвала међународне организације да предузму хитне заједничке мере у пружању хуманитарне помоћи истоку Украјине.

Предлажено је, између осталог, да се у Доњецк и Луганск упути конвој са руском хуманитарном помоћи под покровитељством и уз пратњу Међународног комитета Црвеног Крста. Москва нема ништа против да стручњаци Комитета надзиру товар у конвоју, да га прате и на крају поделе помоћ угроженима.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут