Емир Кустурица и фестивал омладинског документарног филма 12 духовних веза

07-08-2014 05:18:08 | | Глас Русије, фото: Руски омладински образовни пројекат мрежа |


У Вишеграду je завршен дебитантски филмски фестивал омладинског документарног филма 12 духовних веза, у организацији руског образовног пројекта Мрежа, уз подршку познатог режисера Емира Кустурице. Састанак са доајеном је и била најлогичнија супернаграда за победнике, који су представили своје неизмишљене приче које илуструју такве концепте као што су породица, великодушност, народ.

Кустурицу смо чекали четири сата, пре тога пропутовавши пет из Вишеграда до Требиња, где он снима нови филм. И дочекали смо – уморног, осмехнутог, самокритичног – „живим са илузијом да радим нешто добро“. Скоро у ходу поздравивши младе руске колеге по самоубиству (зато што, сматра мајстор, снимање филмова личи на тај поступак), балкански режисер је изложио стваралачки програм: потребна је велика идеја и спремност на прљави посао, не може се лагати самом себи, зато што и тако већина филмова сада се снима не ради уметности, већ ради пропаганде. Подсетио је на то да је азбуку освајао гледајући радове совјетских класика – од Довженка до Тарковског, одао је признање и пријатељу Михалкову.

Осећало се да се господин Кустурица одвојио директно „од производње“, детаљи које обрађује сасвим су свежи – Сада снимам свој 11. филм и осећам се као да никада то нисам радио, не верујем када ми кажу да је дубл добро снимљен.

- Заправо, кадрови се раде један за другим, да би се поправио квалитет. Данас сам снимао један кадар 45 пута. Пошто је једна змија требала да дође на један камен, а ја сам јахао на магарцу и требало је да се окренем око те змије. Било је потребно 4 сата да се то направи. Врло често мислим да је за филм боље бити тврдоглав него талентован. Шалим се, наравно...

Нови филм ће се звати На млечном путу, и о чему је он Кустрица је објаснио у духу уметника кога моле да изнесе чувене „стваралачке планове“. Филм се дели на три дела: први је о човеку, змији и жени, други је посвећен томе као се човек зауљuбио у жену и како му је змија спасила живот. У трећем човек постаје монах. „И нажалост, све то сам узео на себе.“Победници фестивала 12 духовних веза питали су за Холивуд као фабрику производње „америчког сна“. Питали су да ли је Кустурица спреман да стане на чело процеса снимања „пропагандног словенског филма“. Испоставило се да није, доајен више воли да буде Робинзон, добро је што је и два своја културна центра већ изградио.

- Али бих знао да направим утопијску слику света. Холивуд је био центар светског идеализма 40-тих и 50-тих година прошлог века. Тај идеализам је данас нестао. А холивудски филмови су потпуно бесмислени. Нажалост и у Русији имитирају Холивуд. Кад дођем у Москву, сваки пут гледам билборде и гледам најружније и најгоре филмове. Постоји закон и снага тржишта и под њим падају сви идеализми. Мој одговор је Андрићград и Мећавник. То су примери моје властите утопије. Пропагандне машине траже читаве државе. Човек може да уради- оно што може да уради.

Кустирици су постављали и питања лингвистичког карактера, пошто је режисер увео нови термин за науку – „политички језик“, када се говори о бошњачком („а ја говорим и пишем србски“). И наравно, није могло без политике. Одговарајући напитање дописника агенције Росија севодња о ситуацији у Украјини, Емир Кустурица је приметио:

- То је само наставак исте приче коју је доживела Југославија. Када се Југославија распадала, сви су говорили да је Милошевић крив за тај распад, заборавили су да је Џорџ Буш још 1991. године рекао да ће Америка да прави дипломатске односе само са оним државама које се отцепе од Југославије, а онда смо 4 године слушали пропаганду о томе како је Милошевић растурио Југославију.

Победницима конкурса 12 духовних веза Кустурица је обећао да када наредне године у Андрићграду проради академија филмске уметности, млади режисери ће моћи да посећују семинаре. После тога је мајстор радио као Деда Мраз наопачке, примајући поклоне, и повукао се исто тако учтиво као што се и појавио. Вероватно предосећајући сутрашњу трвроглавност магарца и непопустљивост змије на путу ка Млечном путу.

Тимур Блохин,