Научници у Новосибиску раде на вакцини против еболе

07-08-2014 11:08:03 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Виталий Белоусов/ vostok.rs |


Научници новосибирског предузећа Вектор раде на проналажењу вакцине од смртоносног вируса еболе, који је захватио афричке земље и прети да се прошири на цео свет. Тренутно је лек у фази предклиничких испитивања, а истраживање је убрзано.

Смртоносни вирус су још осамдесетих и деведесетих година прошлог века проучавали руски војни вирусолози. Управо тада су постигнути најкрупнији резултати. Захваљујући њиховим напорима створен је имуноглобулин, који омогућава да се спасе живот инфициране особе.

Ослањајући се на та достигнућа данас на добијању вакцине раде научници из научног центра Вектор и Кољцово.

„Тренутно вакцина се налази на стадијуму предклиничких испитивања. Тај рад је масимално интензивиран“, саопштила је Ана Попова, шеф Роспотребнадзора, на конференцији за штампу у Москви.

Рецимо да је по оцени Светске здравствене организације актуелна епидемија еболе највећа од када је вирус откривен.

Од тренутка избијања епидемије регистровано је 1603 случаја оболелих, од којих је 887 или 55 процената окончано смртним исходом.

Рад са овим вирусима је изузетно опасан, зато је њихова употреба за производњу препарата компликована. Просто, у обичним условима није могуће акумулирати вирусну масу и сачувати је, потребни су посебни услови заштите.