Украјина клизи у војну диктатуру

07-08-2014 11:28:09 | | Глас Русије, фото: AP/Efrem Lukatsky/ vostok.rs |


Петар Порошенко планира да постепено руши украјинску државу и претвори Раду у националистички оријентисани марионетски орган, како би затим приграбио сву власт у своје руке, сматра канадска независна истраживачка организација Global Research. Како би реализовао свој план, украјински председник се ослања на војску, коју Запад жели на сваки начин да ојача, и зато земља „клизи у војну диктатуру“.

Амерички дописник Voice of Russia Ендрју Корибко сматра да Порошенко „игра прљаве политичке игре“, називајући проруском „петом колоном“ половину Врховне раде, која је одбила да влади Луганска и Доњецка додели статус терористичке организације. Како наглашава новинар, „пета колона“ у Ради, наравно, постоји, али она је пре прозападна.

Под девизом „патриотизма“ украјински председник планира да Раду попуни националистима, који ће надгласати опозицију и скренути пажњу са неминовне кризе ММФ, приписујући све проблеме у земљи митским унутрашњим непријатељима, тврди новинар у чланку, који цитира ИноТВ. Он сматра да управо овде Порошенка чека непријатно изненађење. Амбиције и утицај националиста расту заједно са његовим личним амбицијама, и зато они, на које је украјински председник желео да се ослони, и сами могу у будућности да га „претворе у своју марионету, уколико га, наравно уопште оставе на власти“.

Али Запад има и резервни план, у случају да Порошенко одједном остане „без посла“, сматра Корибко. Управо зато су се и САД и ЕУ толико предано ухватили за подршку украјинској војсци. САД су на пример већ дале Украјини 53 милиона долара и покушавају да спроведу још један нацрт закона, који јача војни савез две земље. Такође, планирано је да амерички стручњаци обуче украјинске борце и помогну им у разради стратегије.

Европа је у тишини скинула забрану на продају оружја Украјини, која се и онако практично налази у стању грађанског рата. При томе ЕУ је још у фебруару увео ту забрану, „како би спречио унутрашње немире“, када је у време државног удара погинуло 90 људи. Испада да Европа, тиме што је поновно одобрила продају оружја охрабрује актуелну владу, због тога што је више од хиљаду људи погинуло током „антитерористичке операције“, констатује аутор.

Новинар тврди да Запад на тај начин покушава да држи Украјину под контролом, чак и ако би Порошенко био свргнут. Међутим, ни ЕУ, ни САД не узумају у обзир, колико је подељена и нестабилна тренутно украјинска војска. И ко зна, шта ће се догодити, ако се екстремисти домогну европског оружја и америчке обуке, да ли ће се поновити либијски сценарио или нешто још горе, пита се Корибко.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут