Да ли ће Црвена Звезда уз руску помоћ покорити Европу из које је избачена?

07-08-2014 08:19:04 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Као што је познато, фудбалски шампион Србије „Црвена Цвезда“ је избачен из Европе, јер по речима председника Фудбалског Савеза Србије – „код УЕФА нема шале, нема милости“. И док поменута немилосрдна Европска фудбалска унија тренира строгоћу над Звездом и шаље јој шут-карту са поруком да је, таква каква јесте, непожељна у европским такмичењима, из Москве је стигао позив „црвено-белима“ да буду најдражи гости на отварању новог, монументалног стадиона.

Дакле, ради се о томе да је московски „Спартак“, и то на иницијативу својих навијача, позвао управо србског првака да у пријатељском одмеравању снага са домаћом екипом почетком септембра – свечано отвори реновирани стадион, у који је иначе уложено импресивних пола милијарде евра.

Осим тога, у оквиру планиране посете Србији руског председника Владимира Путина у октобру, предвиђен је и његов поновни долазак на трибине Маракане, а та посета би по оцени многих могла да означи куповину „Црвене Звезде“ од стране руског нафтног гиганта Гаспрома, који би на тај начин извукао србског шампиона из милионских дугова и напокон га поставио на здраве темеље. Подсетимо, Гаспром је Звездин генерални спонзор још од 2010. године, а до краја петогодишњег уговора, та компанија ће одвојити близу 20 милиона евра за београдске „црвено-беле“.

Штавише, један детаљ из прошле Путинове посете Маракани сугерише да би се Звезда помоћу такве приватизације, не само решила дугова и вратила на путеве старе славе, него да би и њен стадион могао попримити изглед савременог спортског објекта по највишим светским мерилима. Наиме, како је још тада уочено - током посете Звезди председнику Русије је показан детаљан пројекат изградње новог стадиона, чија укупна инвестиција износи 600 милиона евра, а када је видео о чему се ради, Путин је, кажу, само климнуо главом.

Према томе, ако се ускоро обистине најаве да ће руски Гаспром постати власник најтрофејнијег србског клуба, онда се отвара реална могућност да се Црвена Звезда у догледној будућности заиста врати у Европу, и то не као покајник након одслужене казне, него као победник, и то у прилично буквалном смислу, ако се узме у обзир и тадашња Путинова изјава „да би волео да Звезда или Зенит постану прваци Европе“.

Наравно, пре само три године то је можда више звучало као куртоазна похвала домаћину и израз лепих жеља, али у контексту очекиване приватизације, таква визија „Црвене Звезде“ која стоји на крову Европе са трофејом у рукама, ни мало не звучи као нереална фантазија, и то утолико више што је Гаспром већ одвео „Зенит“ из Санкт Петербурга, чији је такође власник, у друштво најбољих европских тимова.

И зато, ако се уз помоћ руске нафтне компаније „Црвена Звезда“ стварно трансформише у респектабилни клуб који ће бити познатији по успесима у спортској арени, него по понижењима из УЕФЕ, те ако се обистини јавно изречена Путинова жеља да Звезда или Зенит постану прваци Европе, онда ће бити могуће и да управо „Црвена Звезда“, а не „Бајерн“ - буде узор за функционисање српске Владе, а самим тим и целе Србије.

Ратко Паић,