Путин означио старт бушења у оквиру пројекта компанија Росњефт и Ексонмобил

10-08-2014 08:44:13 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин путем телемоста је означио почетак истраживачког бушења на платформи Вест Алфа на најсевернијем налазишту Русије –

Универзитетска-1 у Карском мору. У церемонији покретања бушења учествовао је директор компаније Росњефт Игор Сечин и руководилац ЕксонМобил Русија Глен Волер.

РФ држи до сарадње са америчком компанијом ЕксонМобил. Како је саопштио директор компаније Росњефт Игор Сечин, за два месеца предстоји да се изведе комплекс истраживачких радова, како би се потврдио наставак рада нафтних и гасних структура у мору у Западном Сибиру.

- Надамо се да ћемо на основу овог посла отворити нову Карску поморску нафтоносну провинцију, која, по оценама експерата, по обиму ресурса превазилази нафтне провинције као што су Мексички залив, Бразилски шелф, шелф Аљаске и Канаде, и биће упоредива са ресурсном базом у Саудијској Арабији, додао је Сечин.

То није први пројекат две компаније на шелфу, чији старт означава председник Русије. Тако крајем јуна Росњефт и ЕксонМобил су пустили у рад платформу за вађење нафте Беркут на налазишту Аркутун-Даги у Охотском мору, у оквиру пројекта Сахалин-1. Одговарајућу довзволу у току видео моста руководству компаније дао је Путин, који је успоставио везу са платформом из ситуационог центра у Кремљу.

ЕксонМобил је изразио спремност да увећа инвестиције у Русију. Росњефт са америчком компанијом ЕксонМобил приступају истраживачком бушењу у Карском мору у контексту санкција против низа руских компанија, које предвиђају између осталог ограничења извоза у Русију опреме за дубинско бушење, експлоатацију у Арктику и експлоатацију нафте из шкриљаца. Представници руске компаније су изјавили да се то неће одразити на текуће пројекте, али експерти не искључују утицај санкција на арктичке пројекте у дугорочној перспективи.

Бушотина Универзитетска-1 ће радити у условима отворене воде у току сезоне од августа до октобра. Структура бушотине Универзитетска-1 налази се на деоници Восточно-Приновоземљески-1 коју Росњефт разрађује у партнерству са ЕксонМобил. Платформа Вест Алфа је била специјално модернизована за рад у посебним условима северних мора, опремљена иновационим комплексом контроле ледене ситуације и системом спречавања судара са леденим бреговима.