Европа ће се договорити са Русијом без америчке помоћи

10-08-2014 01:18:33 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Vitaliy Belousov/ vostok.rs |


Русија не планира да окупира Украјину, исто као ни Грузију пре тога. Као било која велика држава, она само штити своје интересе у региону, пишу амерички медији. Новинари позивају САД да одустану од мешања у конфликт и оставе то ЕУ.

Бол породица путника који су погинули у паду малезијског авиона у Украјини је сасвим јасан. Према америчким подацима, „руски сепаратисти“ су побркали малезијски Боинг 777 са украјинским војним авионом. Али, у суштини тај инцидент ништа не мења, каже аналитичар Washington Times.

Тела путника се још нису ни охладила када су амерички „јастребови“, на пример, Џон Мекејн, почели да позивају на санкције и испоруке оружја Украјини, цитира америчке новине ИноТВ. Али, најбољи одговор ће бити да се ништа не ради, тврди аутор. Он подсећа да примери случајних напада на путничке авионе нису тако ретки: Кина је 1954. године оборила авион Хонг Конга, Бугарска корејски 1983., САД ирански 1988., Украјина руски 2001. године.

Ипак, ни један случај није био повод за отворени сукоб, чак ни у време хладног рата. Службе цивилне авијације морају више рачуна да воде о томе шта се дешава на земљи, а САД и Европа могу припретити Москви да ће следећи пут забранити све руске међународне летове. А, САД немају разлога за озбиљније кораком тврди Washington Times.

„Русија није Совјетски Савез, а Владимир Путин није Јосиф Стаљин. За разлику од СССР Русија не представља идеолошку или војну опасност за Америку. У суштини, путинска Русија се, судећи по свему, вратила у стање традиционално велике државе, која је забринута за поштовање мира и безбедност граница. Њене амбиције су свирепе, али ограничене“, пише аналитичар.

Русија, очигледно, није заинтересована за „гутање“ Украјине, исто тако као што пре није прогутала ни Грузију. Тако да је „даља агресија на Запад“ мало вероватна. Председник Обама је врло тачно оценио Русију као „регионалну државу“, и зато је ситуација у Украјини „трагична, али није стратешки значајна за Америку“, сматра новинар. „САД нису никада сматрале битним фактор независности Кијева, а још мање питањем од животног значаја, у односима са Руском империјом или Совјетским Савезом“, додао је он.

Наравно, да Украјинци заслужују симпатије и да је потребно вршити економски и дипломатски притисак на Русију. Али, ти кораци морају имати „још неки циљ, осим казне“. САД треба да се баве важнијим интересима, на пример, у Ирану, Авганистану, Сирији и другим регионима.

Осим тога, Европа сада мора да сноси одговорност за сопствену безбедност. На крају крајева, њена привреда је 8 пута већа од руске. „Украјинска криза је у суштини проблем Брисела, а не Вашингтона“ и зато на челу„међународне кампање против Москве“ треба да стоји Европа, закључује Washington Times.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут