Јацењук намерава да блокира транзит гаса преко Украјине под притиском САД

10-08-2014 01:43:37 | | Глас Русије, фото: FOTOBANK/Getty Images/ vostok.rs |


Премијер Украјине Арсеније Јацењук је изјавио да у складу са санкцијама против Русије треба забранити транзит руског гаса. Према мишљењу водећег експерта Фонда за националну енергетску безбедност Игора Јушкова, Јацењук се на то одлучио под притиском САД. Међутим, експерт сматра да Врховна Рада неће подржати такав предлог премијера.

На увођење санкција против Русије, укључујући и енергетски сектор, премијера Украјине приморавају САД. Тако мисли водећи експерта Фонда за националну енергетску безбедност Игор Јушков.

„Ја мислим да се овде раи о томе да су САД притискале на Јацењука, јер се он, углавном, оријентише на америчку политичку елиту. Притискали су, јер су и Американци, као и Европљани увели санкције против Русије. А, Украјина, остаје по страни, не уводи никакве санкције“, рекао је експерт у интервјуу за RT. Он сматра да би основна полуга притиска на Кијев могли бити нови кредити и помоћ од ММФ.

Кијев ће казнити и себе и Европу

Игор Јушков сматра да је предлоге о забрани транзита гаса и нафте преко Украјине влада земље донела у журби, прегледајући све пројекте које реализује са Русијом. Очигледно је да ове санкције неће наштетити само Москви.

„Наравно, испада да он уводи санкције не само Москви, него и Европи. И испада да своју улогу камиказе, коју је сам изабрао, жели да рашири на целу земљу“, сматра експерт.

Јушков је рекао да забрану транзита нафте преко Украјине Русија може компензовати без проблема северним путем. У том случају ће, највероватније, настрадати Чешка, Мађарска и Словачка. Са гасом је ситуација компликованија, јер гасовод Северни ток не може покрити количине гаса транзита преко Украјине, чак кад би радио максималним капацитетом. Наравно, без гаса ће остати и Украјина и многе европске земље.

Врховна рада неће дозволити

Зато, према мишљењу Игора Јушкова, Врховна рада неће дозволити Јацењуку да уведе такве санкције. „Могуће је да сада тај нацрт закона, који спрема влада, неће одобрити Рада. Јер ће то, наравно, за Украјину бити страшан ударац. И, највероватније, да је Европа после тога неће подржавати“, рекао је он.

Јушков сматра да ће губици Украјине, у случају ових санкција, прећи $7 милијарди, о којима је говорио Јацењук.

Изјава Јацењука

Подсетимо да је премијер Украјине Арсеније Јацењук изјавио да влада предаје на разматрање СНБО санкциони списак, на коме се налазе 172 држављанина РФ и других земаља, као и 65 правних лица, од којих је већина руска. Премијер је саопштио да земља има право да уведе 26 врста санкција.

Премијер је, такође, истакао да Украјина разматра и забрану транзита енергената из РФ. Губитке од евентуалног увођења таквих санкција против РФ, Јацењук је оценио на $7 милијарди годишње. „Ми схватамо цену коју ће Украјина да плати. Али, ми смо спремни да тим платимо своју независност“, истакао је он.

Очекује се да ће Верховна рада овај нацрт закона разматрати 12. августа.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут