Обама лаже цео свет о политици у Ираку

10-08-2014 01:57:56 | | Глас Русије, фото: АП/ vostok.rs |


САД су већ неколико пута бомбардовале позиције терориста недалеко од ирачког града Ербил. Мало пре првог напада амерички председник Барака Обама је изјавио да ће применити силу само у случају претње војном и дипломатском персоналу САД. Политиколог Вилијем Енгдал сматра да се не сме веровати речима Вашингтона о његовој политици у Ираку.

Познати амерички политиколог Вилијем Ендган је изјавио да је администрација председника Барака Обаме једва заинтересована да заустави екстремисте у Ираку.

„Мислим да се администрација Обаме понаша крајње лицемерно, да не кажем скроз непоштено у вези своје политике у Ираку од момента појављивања Исламске државе почетком јуна. Не мислим да је Вашингтон заинтересован да заустави екстремисте Исламске државе“, рекао је он.

Према мишљењу Енгдала, влада Ирака је требала да замоли друге државе за војну помоћ, али никако САД. „Чини ми се да Обама лаже цео свет, лаже амерички народ поводом „хируршких“ удара из америчких авиона. Хајде да погледамо, колико су они тачни и циљани у стварности. Мислим да је влада Маликија полудела када је одлучила да позове америчку војску за бомбардовање. Постоје и друге војске које могу да нанесу тачне ударе и могли су њих да позову. Али, то је већ друго питање“, рекао је он.

Подсетимо да је раније амерички председник Барак Обама изјавио да је одобрио ограничено бомбардовање по позицијама екстремне организације „Исламска држава“ у Ираку и бацање хуманитарне помоћи Курдима-Јазидима, којима, према речима Обаме, прети геноцид. Авиајција САД је већ нанела неколико удара.

Сада је извесно да би и ратна авијација Велике Британије могла да се придружи бомбардовању Ирака. То је саопштио извор The Telegraph у влади Уједињеног Краљевства.

Говорећи јуче на брифингу у Вашингтону, председник САД Барак Обама није хтео да саопшти колико ће трајати операција у Ираку, већ је позвао све заједнице у Ираку да формирају јединствену владу.

„Не мислим да ћемо тај проблем решити за недељу дана. Требаће времена“, преносе РИА Новости речи Обаме.