МИА „Росија Севодња“, акција подршке Андреју Стењину

10-08-2014 12:19:05 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexandr Kots/Komsomolskaya |


МИА „Росија Севодња“ почиње акцију подршке свом фоторепортеру Андреју Стењину који је заробљен на истоку Украјине.

Испред здања агенције у центру Москве, испред метроа „Парк културе“ и на Пушкинском тргу ће делити фотографије Стењина и позивати да се преко друштвених мрежа подржи његово ослобађање.

Акција је почела у недељу у подне. Волонтери ће поделити пет хиљада фотографија Стењина. У 17.00 испред здања РИА Новости ће бити изложене фотографије Стењина снимљене на југоистоку Украјине. На Јутјубује објављено видео обраћање колега новинара, који траже да се фоторепортер ослободи. Андреј Стењинх је радио у Доњецку, Славјанску и другим градовима источне Украјине. Нестао је 5. августа. Упућени извор је изјавио за РИА Новости да су новинара заробиле украјинске снаге и да се налази у седишту СБУ у Запорожју. Али тамо тврде да фоторепортер није код њих и да у њиховом региону нема ухапшених руских новинара.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков је изјавио да Русија предузима све напоред да се Стењин врати из Украјине. Генерални директор „Росија Севодња“ Дмитриј Кисељов је нагласио да је рад Стењина у Украјини имао изричито хуманитарни карактер и да је радио са обе стране фронта.

У суботу је „Росија Севодња“ упутила захтев у МУП Украјине да се предузму хитне мере у потрази за Стењиним. Како су раније јавиле РИА Новости, у Организацији за европску безбедност и сарадњу су изјавили да биро ОЕБС-а за слободу медија проверава информацију о нестанку Андреја Стењина.

Околности нестанка проверавају и у руској амбасади у Кијеву. Могуће хапшење фоторепортера у Украјини шеф Савеза новинара Русије Всеволод Богданов је окарактерисао као цинизам украјинских власти „које имају шта да крију“. За судбину фотографа се заинтересовао и Комитет заштите новинара базиран у Њујорку.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут