Србски извозници да се уозбиље

11-08-2014 03:33:42 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Званична Москва је прошле недеље, на годину дана забранила увоз меса, рибе, млека и млечних производа, воћа, поврћа из ЕУ, САД, Аустралије, Канаде и Норвешке. О томе шта ће на лицу места Привредна комора Србије и њено представништво у Москви учинити како би помогли србским извозницима у актуелној ситуацији, говоримо са господином Светом Васиљевићем, директором представништва.

Званична Москва је прошле недеље, на годину дана забранила увоз меса, рибе, млека и млечних производа, воћа, поврћа из ЕУ, САД, Аустралије, Канаде и Норвешке. Ова околност србском извозу отвара велике могућности, али уз поштовање прописа, одредби уговора и уопште једно значајно озбиљније схватање величине и захтевности руског тржишта.

Прошле године је ЕУ од извоза прехрамбених производа у Русију приходовала скоро 12 милијарди евра, стога нико не може да порекне да ће руске санкције итекако осетити извозници из поменутих земаља.

Србија није међу земљама које су Русији увеле санкције и није погођења овим контрамерама званичне Москве, њој се сада, напротив, отварају још веће шансе за извоз роба на руско тржиште. Не сме се овде заборавити ни споразум о бесцаринском извозу у РФ.

Привредна комора Србије је одмах реаговала на новонасталу ситуацију. „Морамо да рачунамо на то и да је ово огроман изазов и озбиљан задатак за нашу привреду", рекао је председник Привредне коморе Жељко Сертић, говорећи о шанси која се указала Србији након противмера Русије на економске санкције Запада. Он је додао да ресорна србска министарства имају за обавезу да појачају инспекцијски надзор србских производа који се извозе у Русију. Такође, господин Сертић је апеловао да се стратегијски осмисли развој одређених делова пољопривреде који би у наредном периоду могли да донесу већу добит.

О томе шта ће на лицу места Привредна комора Србије и њено представништво у Москви учинити како би помогли србским извозницима у актуелној ситуцаији, говоримо са господином Светом Васиљевићем, директором представништва.

Господине Васиљевић, какве ћете кораке предузети на лицу места?

- Ми смо се одлучили на два корака. Први можемо да назовемо краткорочни интерес и други као дугорочну стратегију. Због целокупне актуелне ситуације оформили смо тим стручних људи који се баве руским тржиштем један дужи низ година и који су апсолутно упућени у целокупну проблематику. Шансу која нам се указала није једноставно искористити. Желимо озбиљно да се позабавимо овим могућностима и конкретно помогнемо нашим извозницима и потенцијалним извозницима, а то значи и фирмама које до сада нису наступале на руском тржишту јер су можда до сада извозиле своју робу у ЕУ или земље у окружењу.

Поменули сте краткорочни интерес и дугорочну стратегију. Реците нам нешто више о овим краткорочним мерама...

- Као краткорочни интерес, Привредна комора Србије и представништво у Москви су дефинисали као тражење начина да се што пре на руско тржиште упути већ произведена роба тј слободне количине роба, која су на лагеру или у хладњачама или магацинима. Такође, ту мислимо на робе које сад доспевају- та наша чувена јабука и берба која креће за неких 7 до 10 дана. Дакле, циљ нам је да нађемо начина за наше извознике да што боље пласирају своје производе.

Чини се да србски произвођачи и извозници не схватају озбиљност и величину руског тржишта. Тиме су до сада често губили своје место и шансу овде. Може ли Привредна комора да контролише испоруке, како србски извозници, посебно они који нису имали искуства са руским тржиштем не би долазили у непријатне ситуације?

- Осим што Привредна комора Србије покушава да обједини понуду свих тих роба које су тренутно, понављам, слободне, јер много тога је већ уговорено, ми смо урадили следеће: обавестили смо министарство пољопривреде и упутили званични апел који се појавио у готово свим србским медијима, где захтевамо од наших извозника да испоштују процедуре. Ту се најпре мисли на поштовање лимита у вези са употребом пестицида, ако говоримо о воћу и поврћу које је тренутно најактуелније. Такође, веома је битно да се придржавамо руских стандарда који су мало другачији од европских, али и од других светских норми. Децидно смо нагласили и замолили министарство да укључи све инспекцијске службе и да нам помогну у том смислу.

Инсистирамо на то томе да или ми шаљемо наше стручњаке или руске партнере да присуствују утовару робе. То значи да контролишемо комплетне пошиљке. Сви контигенти који иду преко Привредне коморе, сва та роба има свој след и ланчану реакцију од самог утовара- да ли је то хладњача или само производни погон или поље негде у Србији- до купца овде у Москви. При истовару увек је присутан неко од наших представника, па често и лично присуствујем, како бисмо проверили да је заиста то што је плаћено и купљено заиста и стигло у Москву.


Господин Васиљевић додаје да Привредна комора са своје стране пружа помоћ србским извозницима у потрази за валидним купцима, у решавању свих административно-бирократских захтева и процедура и најважније од свега у сертификовању производње. У том смислу је пре 4 месеца Привредна комора организовала едукацију о сертификацији производа на руском тржишту за све заинтересоване српске извознике. За крај господин Васиљевић као одличну вест наводи да је највећи руски трговачки ланац „Магнит“ послао званични упит за неколико прехрамбених производа, којим, како се надају, србска привреда може да снабдева руско тржиште.

Јована Вукотић,