Битка за медије: У Украјини није почео са радом најављени телевизијски канал о Русији

12-08-2014 10:40:12 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Mikhail Markiv/ vostok.rs |


Медиагрупа, која припада једном од најбогатијих Украјинаца Игору Коломојском, спрема се да покрене нови међународни телевизијски канал „Украјина данас“. Међутим, појавили су се проблеми везани са стартовањем програма.

Телевизијски канал „Украјина данас“ није ни почео са емитовањем. То није ни било планирао, менаџметн је старт најавио за 24 август. Међутим, министар спољних послова Павел Климкин рекао је у емисији "Шустер.live" да ће „Украјина данас“ почети са радом две недеље раније.

„Не можемо једноставно узети и искључити руске телевизијске канале“, објаснио је дипломата Павел Климкин. „Али можемо да говоримо на руском, можемо да да говоримо на енглеском. А Ukraine Today ће почети са радом 11. августа“.

Међутим 11. августа екран је био затамљен. Ипак, припреме за покретање канала трају већ неколико месеци. Тиме се бави медиагрупа "1+1" Игора Коломојског. Њој већ припада неколико украјинских телевизијских канала и других медија. Један од руководилаца програма за иностранство биће Татјана Пушнова, раније задужена за вести на телевизијским станицама Коломојског.

„Нисмо фокусирани само на Украјину. Желимо да будемо глас нове Европе. Оне Европе, која брани европске вредности“, нагласила је генерални продуцент новог телевизијског канала Пушнова.

У редакцији има много странаца, укључујући главног уредника Питера Дикенсона.

„Овде имамо инострани newsroom. Тренутно су код нас Британци, Канађани, Американци, Ирци“, главни уредник Дикенсон почео је активно да ради.

Информативна политика новог канал за сада није позната. По речима првог човека холдинга "1+1", главни акценат није толико на Украјини, колико на Русији и постсовјетском простору.

„Идеја је покренута с намером да се цивилизованим европским начинима говори о томе шта се стварно догађа не само и не једино у Украјини, колико у Русији, на постсовјетском простору“, објаснио је генерални директор "1+1 media" Александар Ткаченко. Нови канал ће се у почетку емитовати само за Европу, а од 2015.године и за САД.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут