Кери се нада да ће наћи могућност сарадње између РФ и Украјине

12-08-2014 10:50:32 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Carolyn Kaster/ vostok.rs |


Државни секретар САД Џон Кери се налази у званичној посети Сиднеју. Осим питања о односима Русије и Украјине, он је изјавио да је спреман да захтева праведно суђење кривцима за пад Боинга.

Државни секретар САД Џон Кери је изразио наду да Москва и Кијев могу у наредних неколико дана или недеља успоставити сарадњу по питању истраге узрока и околности пада путничког авиона Боинг 777 на истоку Украјине, преноси данас агенција Франс Прес.

„Ми се молимо и надамо да ћемо у наредних неколико дана или недеља пронаћи могућност за сарадњу (председника) Порошенка и украјинских власти са Русијом“, изјавио је државни секретар САД у току своје посете аустралијском Сиднеју.

Кери је, такође, изјавио да је спреман да захтева праведно суђење кривцима за пад Боинга.

„Ми смо спремни да потврдимо Аустралији и целом свету нашу апсолутну спремност да захтевамо праведно суђење онима који су криви за овај невиђени злочин...Ми ћемо на томе радити заједно“, рекао је амерички политичар.

Боинг 777 компаније Malaysia Airlines, који је летео на линији Амстердам-Куала Лумпур, је пао 17. јула на истоку Украјине. У авиону се налазило 298 људи и сви су погинули. Кијевске власти су за катастрофу окривиле припаднике самоодбране, али су они изјавили да не поседују оружје којим би оборили авион на тој висини. Русија сматра да се истрагу мора да води међународна група експерата под окриљем Организације међународног цивилног ваздухопловства (ИКАО).

Прошле недеље је, због пуцњаве недалеко од места трагедије, прекинут рад мисије међународних стручњака ОЕБС, који су трагали за посмртним остацима и личним стварима жртава. Ту информацију је потврдио и шеф холандске дипломатије Франс Тимерманс. Према његовим речима, одлука о прекиду рада мисије је донета због „наглог погоршања безбедности у региону“. Тимерманс је обећао да ће стручњаци наставити свој посао „чим то дозволи ситуација“.

Холандски савет за безбедност (DSB) је у понедељак објавио прес-рилиз у коме је саопштено да ће се истрага узрока и околности пада Боинга 777 наставити у Хагу. У документу још стоји да је група међународних стручњака за последњих неколико недеља успела да прикупи максимум информација. У складу са тим документом DSB, прелиминарни извештај на основу информација из црних кутија авиона, података радара, као и сателитских снимака ће бити објављен у наредних неколико недеља.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут