Амерички суверенитет за слободну Европу

12-08-2014 01:12:09 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Пословни кругови Јерменије су у стању сами да одлуче са ким да воде бизнис и нису им потребне туђе сугестије. Тако је реаговала руска амбасада у Јеревану на "препоруку" америчких допломата да се не воде послови са компанијама из Русије које су на списку санкција САД. Вашингтон у последње време све чешће покушава без устезања да наметне сувереним државама линију понашања која одговара њему. Што се тиче Украјине, па и већине земаља ЕУ, њихов суверенитет изазива велике сумње, истичу аналитичари.

Амбасада САД у Јерменији ових дана је упозорила државне и бизнис структуре републике: сарадња са руским организацијама које су на списку санкција Вашингтона због ситуације у Украјини крајње је непожељна. Од компанија које су на нишану Вашингтона, на јерменском финансијском тржишту су заступљене банка ВТБ и кћеринска компанија Гаспромбанке – Арексимбанк. Поред тога, руски капитали су инвестирани у јерменске транспортне и енергетске инфраструктуре, предузећа за везу. Москва је водећи трговинско-економски партнер Јеревана. И исуњење захтева Вашингтона за Јермеинију није реално. Али САД не могу да се ослобде лоше навике да по било ком поводу постављају ултиматуме. И Јерменији, која се креће ка ступању у Царински и Евроазијски савез, Американци су покушали да покажу место.

Заоштравање комплекса више вредности започело је за Вашингтон прошле недеље. После састанка са шефом дипломатије Украјине, државни секретар САД Џон Кери неочекивано је изјавио: кијевске власти су спремне за прекид ватре у Донбасу, не у будуће, већ у овом тренутку. Неко се зачидио томе што амерички чиновник даје изјаве у име независне Украјин.е за већину овај наступ је само потврдио чињеницу да вашингтонски обласни комитет ради на украјинској територији шта хоће. Изгледа да су Америкнаци решили да нема смисла да поштују бар привид пристојности, сматра посланик Врховне Раде Алескандар Голуб.

- Украјина се налази под спољном управом. И чија је то управа, данас је јасно за цео свет: реални обласни комитет за кијевско руководство налази се у Вашингтону. У операцији на Југоистоку сваки крвави преокрет увек је био пражен посетом америчког чивноника, који је давао дозволу за ова дејства.

Још један је разлог из којег амерички чиновници морају да иступају у име кијевских власти, истиче украјински политиколог, председник Центра за систематску анализу Ростислав Ишченко.

- Нико се није превише варао у погледу улоге САД у Украјини. Једноставно, колико ја схватам, кијевско руководство све више пада у стање међународне изолације – када са њим не желе да разговарају, зато што схватају да су то политички лешеви и да не треба са њима имати посла. Зато су САД приморане да преузму на себе посао и да се договарају за Кијев директно.

Украјина је, наравно, најупечатљивији пример – али не само Кијев у последње време преведен је на ручно управљање из Вашингтона. У читавој независној Европи само Швајцарска се усудила да се успротиви Американцима. Берн је одбио да уведе санкције против Русије, признавши: то ће изазвати ефекат домина, на крају ће пострадати швајцарска економија. Остале европске престонице такође су упознате са тим ефектом – али покорно испуњавају вољу прекоокеанског савезника.

Између осталог, оваквом примерном понашању не треба се чудити. не тако давно лидери ЕУ покорно су примили вест о томе да Вашингтон свакодневно чита преписку и прислушкује телефоне европљана. Неготовали су, наравно, али да сачувају образ. Образ су можда и сачували. Само даље повлађивање Вашингтону у свим његовим хиревима прети губутком других, важнијих делова тела.

Игор Силецки,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут