Налазите се на страници > Почетна > Политика > А ко су терористи?

А ко су терористи?

12-08-2014 01:18:19 | | Глас Русије, фото: AP/Efrem Lukatsky/ vostok.rs |


Не знам како да радим с парламентом где половина посланика не гласа за то да се ЛНР и ДНР прогласе терористичким организацијама. Ово је изјавио председник Украјине Петар Порошенко, говорећи крајем прошле недеље на заседању Врховне раде.

Зато, како се он изразио, полазећи од разлога националне безбедности, треба одржати превремене парламентарне изборе. А пре тога у току интервјуа за канал Си-Ен-Ен, Порошенко је прекинуо водитељку, тражећи од ње да престане да употребљава реч сепаратисти и да уместо тога примењује израз терористи. Он је позвао такође конгрес САД да прогласи за терористе побуњенике и све оне који их подржавају. Тачније, другим речима, сва 4 милиона становника Донбаса.

Реч је о грађанима Доњецке и Луганске области, који нису признали насилно заузимање власти у земљи од стране радикланих националиста и следбеника идеје фашистичког савезника Степана Бандере, до чега је одшло у фебруару ове гдоине. Становници Донбаса су иступили такође против намере Врховне раде да укине регионални статус руског језика. На референдуму у мају око 90% становника се изјаснило за независности и нешто раније проглашене Луганске и Доњецке народне републике, које су се затим објединиле у Савез народних република под називом Новоросија.

За нове власти "терористи" су, као што је очигледно, сви они који не пристају да живе под заставама духовних следбеника Хитлеровог фашизма. Русофобија је за кијевски режим постала знак препознавања. Што се тиче Запада, Вапингтон и Брисел су једноставно изјавили да подржавају сва дејства Порошенка. Ових дана ЕУ је између осталог "тихо", како се изразило у својој изјави Министарство иностраних послова Русије, укинула забрану за испоруку војне опреме Кијеву. И то пошто је, према прелиминарним подацима, на Југоистоку Украјине од руку кијевских учесника казнене операције погинуло већ око 1000 цивила. Забрана је била уведена за време бившег председника Виктора Јануковича, како му се не би дозволико да употреби силу против наоружаних терориста мајдана.

Ко и кога данас у Украјини има право да назива терористима? Професор Анатолиј Циганок, руководилац Центра за војно прогнозирање и дописни члан Академије војних наука, сматра захтеве и позиве Порошченка лицемерним.

- Са тачке гледишта међународног права, говорити о томе да се 4 милиона људи одједном претворило у териросте, то је нонсенс, каже Циганок. И у Европи и Америци то схватају. Јер представници обе самопроглашене републике још ни једном нису извели на територији Украјине терористичке актове. У датом случају треба говорити не о побуњеницима, већ о законитим учесницима бојевих дејстава, што правно тачније одговара њиховом статусу. Коначно, поједине организације могу да буду терористичке само по одлуци суда.

Формално тренутно у УН нема јединственог одређења тероризма. Али постоји нацрт обухватне конвенције о међународном тероризму, над којим од 2000. године ради Специјални комитет УН. У њему, између осталог, за терористе проглађшавају оне који, користећи сва средства, незаконито или умишљено проузрокују смрт или тешку телесну повреду другог лица, наносе озбиљну штету државној или приватној својини, систему јавног саобраћаја, објекту инфраструктуре и слично. Поред тога, у нацрту се изражавају упозорења на коришћење двоструких стандарда у борби против тероризма. Између осталог, подвлачи се важност спровођења разлика између терористичких актова и праведене борбе народа за остварање свог права на самоопредељење.

По убеђењу већ поменутог професора Анатолија Циганка, у дејствима актуалних власти на југоистоку Украјине управо се виде многи од наведених у нацрту УН елемената тероризма. Удари авиона и млазних ракета наносе се управо по објектима инфраструктуре Донбаса, а циљ је управо заплашивање становништва, његово лишавање права на сопствено мишљење.

Тако да председнику Порошенку као одговор на његове позиве очигледно треба упутити питање: а ко су терористи?

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут