„Узорна анархија“ Брисела

12-08-2014 12:52:50 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Jean-Marc Loos/ vostok.rs |


Ових дана медији су добили обраћање 42 јавна посленика шефовима држава и влада Европе. У њему они позивају лидере земаља-чланица ЕУ да направе „правилни избор“ на самиту који предстоји крајем августа и чији учесници треба да именују кандидате на дужности комесара Европске комисије и руководеће дужности у главним структурама ЕУ.

У поменутом обраћању реч је у првом реду о кандидатури за шефа европске дипломатије. Од 2009. године дужност врховног представника ЕУ за међународну политику и послове безбедности заузима, као што знамо, британска баронеса Кетрин Ештон, која је истовремено и потпредседник Европске комисије. Ове године она напушта своју дужност.

Аутори писма су сада активне и бивше „звезде“ европске и не само европске политичке сцене. Међу њима је председник Минхенске конференције за питања безбедност Волфганг Ишингер, бивши заменик канцелара Аустрије Ерхард Бусек, бивши министри иностраних послова Чешке – Карел Шварценберг и Шпаније – Ана Паласио, бивши председник Летоније Вајра Вике-Фрајберга и чак амерички финансист Џорџ Сорос.

Када 30. августа будете одређивали канидатуру за новог министра иностраних послова ЕУ, пишу између осталог аутори обраћања, на вас ће бити уперени погледи читаве светске јавности. Сада, у контексту догађаја везаних за уништавање Боинга изнад територије Украјине, ескалације претњи по безбедност на Блиском и Средњем Истоку, пораста напетости у Азији, није време за кандидовање новајлија. Потписници обраћања позивају лидере ЕУ да одаберу на дужност шефа европске дипломатије каог и искусног политичара који је у стању да израђује стратегију за Европу као глобални фактор на светској сцени. Ради тога, сматрају они, треба одбацити у страну краткорочне интересе, разлоге разних „квота“ и „пропроција“. Престиж Европе у свету је у вашим рукама – резимирају политичке звезде.

У датом случају са њима се у принципу можемо сложити. Треба подсетити да од првих корака Кетрин Ештон на дипломатском попришту, где је она, по оцени експерата, била туђа и туђа и остала, на њу лично и на Службу спољних послова на чијем је она челу, стално су се осипали разни прекори. Баронесин тим су оптуживали за споро, а понекад и неправилно реаговање на поједине политичке кризе у разним тачкама планете. Својеврсни резултат њене делатности подвео је ових дана немачки лист Дер Тагешпигел. Спољна политика ЕУ се испоставила неуспелом – мрачно резимира лист. Прокламована демократизација, пише између осталог издање, требало би да улије ЕУ нове снаге. Ипак у стварности све је испало супротно. Приликом решавања светских криза на читавом простору од украјинског Доњецка до палестинске Газе, ЕУ не наступа као јединствена целина.

Одусуство јединства се види у Бриселу и сада, поводом пооштравања санкција против Русије. У суштини управо због тога није пошло за руком да се постигне договор о прихватљивој кандидатури за дипломату бр. 1 у Европи на самиту ЕУ одржаном средином јула. Беспрекорном се чинила фигура шефа италијанске дипломатије Федерике Могерини – као жене, социјалисткиње и представнице Југа Европе. Ипак конзервативце у неким земљама није задовољио „мек“ став према Русији. Кандидатура њеног пољског колеге Радослава Сикорског, напротив, наишла је на отпор Француске и Италије, које су сматрале да је његов став поводом украјинске кризе превише радикалан.

Како је саопштио шеф Европског савета Херман ван Ромпеј, на самиту 30. августа ће се разматрати, по његовим речима, читав пакет кандидатура за дужности комесара и чиновника највишег нивоа. За сада све што се дешава у окружењу новог шефа Европске комисије Жан-Клода Јункера, коментатори називају „кабинетском заврзламом“. Рецимо, на дужност комесара за трговину кандидовано је већ 9 људи. Истовремено сам Јункер је изјавио да нема намеру да буде „слуга“ европских посланика. Укратко, иронизира већ поменути Дер Тагешпигел, у ЕУ влада, као и раније, узорна анархија. Тешко је рећи неће ли се у таквој атмосфери загубити позив политичких звезда.

Олег Севергин,