Русија ће послати украјинске избеглице у регионе где има посла

13-08-2014 08:13:40 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Maksim Blinov/ vostok.rs |


ФМС Русије је предложио да се затворе нека привремена прихватилишта за украјинске избеглице до 01. септембра. Планирано је да се људи, који су били приморани да напусте Украјину, упуте у регионе Русије где ће моћи да нађу посао. Осим тога, услови у којима сада живе избеглице нису одговарајући за јесенске и зимске временске прилике.

ФМС Русије је предложила да се до 01. септембра затворе нека привремена прихватилишта за украјинске избеглице, који се налазе у пренасељеним регионима, пише „Комерсант“. У служби су истакли да је неопходно да се украјинске избеглице сместе тамо где има посла.

11. августа је на владином порталу regulation.gov.ru објављен припремљени пројекат ФМС о затварању неких привремених прихватилишта. „Донети мере за ликвидацију до 01. септембра 2014. неких привремених прихватилишта у складу са размештањем по субјектима РФ грађана Украјине и лица без држављанства; обезбедити колективни превоз држављана Украјине само у екстремним случајевима и не допустити отварања нових привремених прихватилишта“, цитира Комерсант текст документа.

У складу са плановима Федералне миграционе службе биће затворена прихватилишта на Криму, Белгородској, Брјанској, Вороњежској, Курској, Лењинградској, Ростовској,Московској области, као и у Москви, Санкт Петербургу и Севастопољу.

У ФМС нису желели да прокоментаришу ове информације. Представник ФМС је саопштио да се указ сада налази у фази јавне дискусије и није искључио могућност измена. Истовремено, незванично су објаснили да је потребно преселити избеглице до почетка школске године и обезбеђења адекватних животних услова за јесен и зиму.

Секретар Савета безбедности РФ Николај Патрушев је 11. Августа наложио представнику председника у Централном федералном округу Александру Беглову да провери слободна радна места у округу. „То се може остварити у оквиру регионалног програма, који би олакшао задатак рационалнијег размештаја избеглица“, цитира Комерсант Патрушева.

Према информацији Комерсанта, власти Краснодарског краја су предложиле да се Русима, који су прихватили избеглице, исплати по 100 рубаља за човека дневно. Тако се за трочлану породицу може добити 9.000 рубаља месечно.

Истовремено, Комерсант цитира заменика шефа координационог штаба Јавне коморе РФ за помоћ Украјини Георгија Фјодорова. Он је рекао да река избеглица у Русију, највероватније, неће стати и да Федерална миграциона служба мора бити спремна за то. „Потребно је прецизно организовати рад ФМС, како би се брзо обрадио толико велики број избеглица и људи раселили“, рекао је он.

ФМС је примила више од 140.000 захтева за привремени азил и дозволу за привремени боравак. Раније је директор ФМС Константин Ромодановски саопштио да се на територији Русије налази око 500.000 избеглица са истока Украјине.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут