Telegraph: Учешће „Азова“ у војној операцији би требало да ужасне ЕУ

13-08-2014 09:18:05 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Евгений Котенко/ vostok.rs |


Батаљон „Азов“ и сличне формације у Украјини би требало да заинтересују Европљане са свих позиција: почев од финансирања бораца и завршавајући њиховом идеологијом, пишу британске новине.

Украјинска власт у току војне операције на истоку земље шаље на прву линију групе плаћеника, од којих се неки придржавају неонацистичке идеологије, пише The Telegraph.

Припадници тих војних формација сада активно учествују у борбама око Доњецка, а у сукобу код Марјинке су чланове батаљона послали у напад пред тенковима и оклопним возилима. Ипак, укључивање оваквих формација у војну операцију би требало да ужасне Европљане, пише The Telegraph. Без обзира на то што су званично ове групе почињене украјинском МУП, извори њиховог финансирања су магловити, припрема није савршена и траје свега две недеље, а идеологија би требала да забрине.

Тако батаљон, као нацисти за време Трећег рајха, користи „вучји очњак“ као свој симбол, а чланови формације отворено признају да су или расисти, или антисемити. Истовремено, командир батаљона „Азов“ Андреј Белецки, према писању The Telegraph, изјављује да нико не обраћа пажњу на националистичке погледе људи који желе да постану чланови батаљона. Према његовом мишљењу, најважније је да нови члан буде „добар борац и човек коме се може веровати“.

Један од чланова батаљона, 23-годишњи Степан је испричао за The Telegraph, да, ако би лидери народне војске пали код њих у заробљеништво, они би били кажњени по одлуци „војног суда“. Још један борац са надимком „Фантом“, отворено каже да је нациста.

„Ја мрзим припаднике других националности, и сматрам да све нације морају да живе у својим државама“, цитира The Telegraph Фантома.

Без обзира на све то, овакве формације привлаче не само Украјинце, него и странце. The Telegraph пише, позивајући се на Андреја Белецког, да у батаљону има бораца из Ирске, Грчке и скандинавских земаља. Један од бораца, 37-годишњи Швеђанин, бивши снајпериста у армији, је испричао за The Telegraph да тренира борце „Азова“.

Упркос свим овим чињеницама, украјинске власти не теже да се одрекну од учешћа неонациста у војној операцији против истока земље, већ их чак називају и „херојима“, преноси The Telegraph. Истовремено, западни експерти су забринути да ће овакве формације само привући „људе са друштвене маргине из целе Украјине и из иностранства“.

Опасност представља и чињеница да ће укључивање батаљона „Азов“ и сличних формација у војну операцију постати „отровно наследство“ за Украјину после рата, пишу британске новине.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут