Налазите се на страници > Почетна > Блог > Мубарак – злочинац или херој?

Мубарак – злочинац или херој?

15-08-2014 10:31:04 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


У Каиру је обновљено суђење Хоснију Мубараку. Три и по године касније, после бурних догађаја каирског пролећа и смене бившег председника, многи грађани Египта снисходљивије гледају на злоупотребе које су се дешавале за време Мубарака. Узрок је несумњиво у томе што одлазак председника који је управљао 30 година не само да није решио проблеме земље, већ је постао и узрок нових.

Да ли су ова расположења довољан повод да се он оправда? Мишљење познато аналитичара, бившег главног уредника листа ал-Ахрам Осаме Сераја је да је од 25. јануара 2011. године Египат ступио у озбиљну кризу. Резултат ове кризе је слабљење земље.

Није обавезно потребно цепати земљу на мале државе, довољно је уситнити овлашћења за доношење одлука. Спољне силе су користиле амбиције унутрашњих политичких снага које су тежиле ка власти, имам у виду групе политичког ислама и Муслиманску браћу. Њихов задатак био је да се подели политички простор и ослаби световна држава. До тада она је већ била ослабљена зато што је дошло време промена, а промене су касниле. Зато је настала кабинетска борба за власт између унутрашњих снага.

Како сматра експерт, Виши савет Оружаних снага предао је кормило управе оним унутрашњим снагама које су биле за то спремне, или су изјављивале да јесу:

- Муслиманска браћа која су најгласније викала о својим претензијама тобоже у име народа, радила су у ствари не на јачању државе, већ на њеном слабљењу. Фактички она су деловала у интересима Американаца и великих религиозних фактора као што је Турска, Иран и Катар. Браћи и њиховим покровитељима није било довољно власти у Египту, и она су пожелела да прошире свој утицај на Сирију и Либију. Египћанима све то није било потребно и јасно. У тој ситуацији армија је стала на страну народа и спој силе и ауторитета армије са вољом народа спасио је Египат од политичког ислама и амбиција религиозних фактора.

Осама Сераја је уверен да ови догађаји представљају Мубаракова дејства 2011. године у новом светлу:

- Многи су тада дигли хајку на Мубарака, а он није био диктатор. За време његове управе појавили су се елементи демократије. Мубарак је проширио базу слободне економије, дао је више слободе народу. За време Мубарака у Египту су се појавили приватни слободни медији. По мени, Мубарак је требало да промени системе здравства и образовања, а такође је требало да промени застарели систем дотација.

Мубарак је имао недостатке, али био је патриота. Када су започели нереди, он је признао захтеве омладине. Сазнавши да се појавила опасност од грађанског рата, он се није грчевито ухватио за власт и донео је одлуку да оде, предавши власт Вишем савету Оружаних снага. А његова партија је имала више од три милиона чланова, било је богатих бизнисмена, спремних да жртвују за одбрану уређења свој новац. Али Мубарак се плашио за земљу, он је јак државник и патриота. Његов патриотизам био је изнад његових личних интереса.

2011. године многи Египћани су били дезоријентисани. Сада се могу повести било куда, што се и десило. Сада се ситауција у земљи променила, сматра Сераја:

- Уверио сам се у то, видевши са каквом активношћу је народ ишао да гласа за устав и на председничке изборе. И још с каквим разумевањем су људи примили недавно смањење дотација и скок цена. то говори о томе да је друштво код нас свесно. Људи су спремни да жртвују део свог често не тако високог благостања ради стабилности. Тачније, многоме смо се научили. Између осталог, да ценимо оно што већ имамо и да не тражимо све одједном. Данас треба да извучемо исправну поуку из грешака прошлости и да одлучније идемо путем реформи у институцијама дражве и читавог друштва.

Амру Омран,