Зашто војни маневри у Русији брину САД

15-08-2014 10:36:34 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Војни маневри које Русија изводи ове недеље у Астраханској области у доњем току Волге изазвали су „дубоку забринутост САД“. Представник Стејт департмента Џен Псаки их је назвала „провокационим и у служби есклације напетости на руско-украјинској граници“.

Погледавши на карту, може се видети да у ствари маневре Русија спроводи на граници сасвим друге државе, Казахстана. До Украјине одатле има 800 километара. Али чиновници и војска САД се не оптерећује везивањем за реалну карту. Пре неколико месеци командант Ратног ваздухопловства САД Херберт Карлајл такође је повезао летове руских авиона изнад источног дела Тихог океана са кризом у Украјини. То што се ови региони налазе на разним полулоптама Земље, генерала није збунило.

Између осталог, није искључено да Стејт департмент и Пентагон ипак имају представу о географији, али своје изјаве намењују мање радозналим сународницима. У априлу лист Вашингтон Пост објавио је анкетирање становника САД које су замолили да укажу на карти где се налази Украјина. Само један од шесторо био је више или мање близу истини. Остали су смештали велику, али далеку земљу, негде у региону Судана, Португалије, чак и Финске. Тачније једино у шта су Американци сигурни, јесте да Украјина није на њиховом континенту. Али, како је показало исто анкетирање, одсуство знања им не смета да се изражавају у подршку војне операције у Украјини. Невоља и патње људи преко океана их не дирају.

Међутим, у току казнене операције кијевских власти која се реализује уз подстицање западних спонзора режима, гину цивили, деца, много је рањених, руше се цивилни објекти. У региону се погоршава хуманитарна ситуација. Перспективе су још страшније: последњих дана украјински војници приближавају се Доњецку – граду са милионским становништвом, који се сматра центром покрета отпора – ракетне комплексе Смерч, Ураган, Град и чак Точка У. Ово наоружање никако не одговара такозваним контратерористичким циљевима којима кијевске власти оправдавају своја дејства на југоистоку, подвлачи председник Института за страштеке оцене Александара Коновалов.

- Системи рафалске паљбе по својој прецизности намењени су погађању површина, а не тачака. Што се тиче балистичких ракета, не видим посебан смисао да оне буду употребљене у датој ситуацији. Точка У је прилично скупа ствар, и лансирати је да се погоди шта? Устаници немају циљеве које би ова ракета могла да погоди. али систем рафалске паљбе, посебно у регионима где су насеља, то је нехумано. Зато што систем рафалске паљбе може са спали велику територију. Њима се не може погодити конкретни човек или прецизни циљ.

Али ови аргументи не делују на Кијев и његове западне присталице. Живот цивила, по свему судећи, њих не занима, подвлачи МИП РФ. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров намерава још једном да скрене пажњу на алармантни положај становника у Донбасу и да се упути специјално обраћање руководству међународних организација у циљу хитног почетка специјалне хуманитарне операције.

Наталија Коваљенко,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут