САД и УН: ко је у кући газда?

15-08-2014 10:40:46 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/swedennewyork/cc-by-nc/ vosto |


Формиране од почетка као савез различитих нација, УН на крају све више почињу да личе на позориште једног глумца – САД.

У УН Американци сматрају себе прећутним газдом. Њихови улози чине скоро четвртину буџета и, како се каже, ко плаћа, тај и наручује музику. САД гурају своја решења на све начине. Ако им из неког разлога не полази за руком да лобирају своја решења, оне траже резервне путеве, каже професор Факултета за националну безбедност Руске академије привреде и државне службе при Председнику РФ Александар Михајленко:

- Американци траже на који начин би могле или да се заобиђу ове организације, или да се прогурају њихова решења. Они то чине на разне начине. Део питања, схватајући да она неће проћи у УН, једноставно заобилазе. Она питања која међународна заједница треба да решава у оквиру СБ или Генералне скупштине УН, САД покушавају да реше самостално. Као и бомбардовања Југославије, која су била без дозволе УН. Или Авганистан 2001. годне – они су кансије добили мандат УН. Или други пут – одузети из овлашћења ових организација део питања како би их решавале организације подређене САД.

Ипак сада је постало много теже вршити сличне операције. Ако су после распада Совјетског Савеза САД дуго још држале статус хегемона у УН, последњих година ситуација се променила. На светској сцени појавили су се нови фактори, и то не одговара Белој кући. Они су навикли да буду једини лидери, истиче експерт Руског института за стратешка истраживања Сергеј Јермаков:

- Са тачке гледишта САД, оне имају пуно право да диктирају свету своје услове. Такво дубоко убеђење је у главама многих америчких политичара. Зато им у УН не одговара необично висока улога Кине и пре свега Русије. Многи амерички експерти отворено изјављују да Русија игра превише релевантну улогу у УН. Овај систем покушавају да промене. Уз то нови фактор на сцени је Кина, која такође као стални члан СБ има озбиљан утицај у тој организацији. Значи, утицај Кине и Русије треба смањити. зато Вашингтон смишља свакакве реформе, које се косе са интересима других држава, али морају, са тачке гледишта САД, да обезбеде заштиту њихових националних интереса.

САД никада нису криле да стављају интересе државе изнад светских. Зато и УН Вашингтон разматра само као инструмент за легализацију својих активних дејства, усмерених опет само на осигурње интереса своје земље. И занемаривање туђег мишљења је за њих потпуно нормална ствар.

Није случајно што САД с времена на време покрећу питање проширења круга сталних чланова СБ. Тако Америка мобилише своје савезнике и они иступају заједно. УН, нажалост, на то за сада ничим не може да одговори.

Александра Дибижева,