Налазите се на страници > Почетна > Блог > Авганистан: може се и остати?

Авганистан: може се и остати?

15-08-2014 10:45:11 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/isafmedia/cc-by/ vostok.rs |


Прилично занимљива изјава чула се последњих дана од стране високих војних чиновника неких водећих земаља НАТО-а. Између осталог, амерички генерал Џон Кемпбел изјавио је да је могућ продужетак мисије ISAF. То, каже он, одговара интересима исламске републике. 99% Авганитанаца жели да ми останемо, рекао је конкретно Кемпбел. Испоставља се, слична размишљања, према саопштењима медија, посећују ових дана умове и других високих чинова алијансе.

Тако је почетком ове недеље у интервјуу британском листу Дејли Телеграф начелник генералштаба Велике Британије генерал Питер Вол изјавио да у случају јачања терористичке опасности, британски војници могу да се врате у Авганистан. Ако се Талибан поново активизира, а Ал-Каида поново буде правила своје ћелије, по његовим речима, мораће да се размотри питање о томе неће ли од стране Велике Британије бити потребни даљи напори. Дејли Телеграф је напоменуо у вези са тим да је крајем прошле године британски премијер Дејвид Камерон подвукао неопходност повлачења свих бојевих одреда армије његове земље до краја 2014. године. А неколико дана пре интервјуа Питера Вола шеф одбрамбеног ресора Немачке Урсула фон дер Лајен у току посете немачкој бази у авганистанском Мазари-Шарифу изјаснила се против једностраних дејстава приликом повлачења страних трупа из Авганистана. Ми се као и раније руководимо базичним принципом: заједно смо дошли у Авганистан и треба заједно да одатле одемо, резимирала је госпођа министар.

Како може да се суди по свим тим изјавама, у коридорима власти НАТО-а како се приближава рок потпуног повлачења трупа коалиције из Авганистана, почињу да дувају ветрови сумње у неизбежност таквог исхода. И основе за слична расположења заиста постоје, треба признати. Скоро свакодневно новинске агенције саопштавају о терористичким актовима против војника снага коалиције у Авганистану.

Немачки лист Фокус објавио је у једном од последњих бројева дуг чланак познатог авганистанског експерта, оснивача фонда Помоћ деци Авганистана доктора Рајнхарда Ереса. У њој је он оштро критиковао резултате 13-годишњег боравка америчких и НАТО трупа у Авганистану. Наслов чланка говори сам за себе: Опустошавајући резултат – Запад оставља у Авганистану спаљену земљу. Његов закључак је да Вијетнам није ничему научио Америкнаце. А у телефонском разговору доктор Ерес категорички је одбацио тврђење америчког генерала о томе да већина Авганистанаца жели наставак војног присуства Запада.

- Са таквим закључком не могу да се сложим, рекао је Ерес. Када говорим са представницима локалног становништва, видим управо супротно. Већ током многих година обични авганистански грађани су ми говорили да би било боље када им пред очима не би промицала страна униформа. Мишљење је тамо код свих исто – ми, Авганистанци, боље ћемо изаћи на крај са својим проблемима ако узмемо живот у своје руке, без икаквих страних војника.

Руски војни експерт, руководилац редакције војних новости агенције ИТАР-ТАСС Виктор Литовкин види у размишљањима о продужетку мисије снага ISAF још један аспекат:

- Наставак присуства Американаца и НАТО-а у Авганистану не може, наравно, да реши авганистански проблем. Али то може да помогне САД и НАТО-у да се утврди у датом региону земљине кугле. Са једне стране то је добро – нека се талибани са њима расправљају у Авганистану, а не да гледају на север. Али са друге присуство Граница око граница земаља ЗНД не улива оптимизам.

У сваком случају, рок најављеног потпуног повлачења коалиције из Авганистана се неумољиво приближава. Видећемо шта ће бити.