Саудијска Арабија: Непријатељ пред вратима

15-08-2014 10:46:38 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Недавна изјава једног од лидера Исламске државе Ирака и Леванта (ИДИЛ) да група намерава да нападне Саудијску Арабију, озбиљно је узрујала краљевство. Близу границе са Ираком, чији већи део већ контролише ИДИЛ, стигло је допунских 30.000 војника.

Ел-Ријад је затражио гаранције војне помоћи од својих главних савезника у арапском свету - Египта и Пакистана. Земља која заузима четврто место у свету по величини војног буџета, чини се, није сигурна у ефикасност сопствених оружаних снага.

Наравно, сви су били свесни опасности да се радикално расположени грађани краљевства пре или касније, могу вратити. Али, судећи по реакцији Ел-Ријада, мало ко је мислио да ће на самим границама земље, тако неочекивано, настати велика, организована, опремљена и мотивисана сила. Као ни то, колико ће се показати ефикасном и флексибилном војна стратегија "калифата".

Од самог почетка, руководство ИДИЛ-а реализовало је ланац реалних задатака. Наоружавши се борбеним искуством у Сирији, оно је фокусирало све своје напоре на источни фронт. Створивши у Ираку довољну материјалну базу и територију са комуникацијама која јој омогућава да маневарише снагама и да пребацује тешку опрему, војска калифата сада је ангажована на консолидацији окупираних територија и прегруписавање снага. Да ли ће "калифат" наставити са нападима у Сирији и Ираку, сада већ на територијама са непријатељски расположеном популацијом и великим регуларним армијама? На то се сада многи надају. Ипак, Теодор Карасик са Института за војне студије Блиског Истока и Персијског залива у Дубаију сматра да одмах након консолидације снага ИДИЛ постоји реална опасност да ће они покушати да се "врате у краљевство." И за ову тачку гледишта постоји основа.

Као и у Ираку, тешко да ИДИЛ рачуна искључиво на успех инвазије. Још у пролеће у краљевству су се појавили знаци ревитализације тзв. "пете колоне". Од априла до јуна ИДИЛ је активно у краљевству користила мобилне апликације за пропаганду и регрутовање присталица. У мају, Ел-Ријад је саопштио да је откривена завера повезана са терористима ИДИЛ-а. Циљ - убиство високих саудијских званичника и верских лидера. Од почетка лета, са слоганима ИДИЛ-а исписивани су зидови по читавом краљевству, а у јуну, у граду су се појавили и летци "калифата". Од првог августа ИДИЛ је покренуо кампању на друштвеним мрежама Саудијске Арабије за прикупљање личних података сарадника саудијских обавештајних служби у циљу њихове ликвидације. Резултат - око 30 хиљада порука, са адресама, фотографијама и телефонима грађана, наводно, повезаним са саудијском Општом обавештајном службом (СОР).

Активирање ИДИЛ-а већ је подржао савезник на "јужном фронту" - Ал-Каида на Арабијском полуострву (АКАП). Видео терористичког напада од 4. јула, када су двојица терориста АКАП-а разнели себе на граничном прелазу са Јеменом, завршава се претњом даљим нападима, не само на границама, већ и по дубини територије Саудијске Арабије.

Али, ако "калифату" и успе војна операција у краљевству, његова претња да ће уништити муслиманске светиње сасвим је реална. Тако нешто се већ догађало.

Данас се већ мало ко сећа 1979. године, када је у Ирану, након свргавања Шаха, настала исламска република, и у Саудијској Арабији су се дешавали слични процеси. 20. новембра 500 верских екстремиста заузело је и држало више од две недеље Велику џамију у Меки, тражећи збацивање монархије и протеривање страних компанија и "неверника" из земље. Током побуне џамија је уништена. 63 терориста је јавно одсечена глава, само је један од осумњичених, Махрус Бин Ладен, пуштен на слободу. Шеф специјалне операције и начелник СОР, принц Турки бин Фејсал Ал Сауд, предложио је његовом брату Осами да крене у Авганистан да помогне муџахединима...

Након тридесет пет година, они који су одрасли на идејама Осаме бин Ладена, поново прете да ће срушити Велику џамију у Меки. С тим, што су сада у стању да ураде и много горе ствари.

Вадим Ферсович,