Русија и САД. Два начина да се упостави мир.

09-08-2014 11:18:23 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Крајем јула, почетком августа ситуација у зони нагорно-карабахског конфликта поново се заоштрила. Више пута кршен је режим прекида ватре с обе стране, што је довело до људских жртава.

Према информацији министарства одбране Азарјбеџана, последњих дана погинуло је 13 војника, има рањених. Прецизних података о губицима са јерменске стране нема.

Русија се на све начине труди да помогне Азарбејџану и Јерменији да реше проблем Нагорног Карабаха.

Ради тога председник Владимир Путин је организовао овог викенда сусрет у Сочију са лидерима две земље – Илхамом Алијевом и Сержом Саргсјаном. У суботу, 9. августа, руски лидер планира одвојен сусрет са сваком страном, а у недељу ће бити одржани тространи преговори.

Москва је без буке и глобалне рекламе предузела реалне кораке на смиривању страна у конфликту.

Сасвим другачије делују САД и НАТО. Представник алијансе на Јужном Кавказу Вилијам Лаху је подигао буку о порасту напетости у читавом региону. Поред тога ни САД, ни НАТО не могу да прођу. Мада, чинило би се, где је Нагорни Карабах, где су земље алијансе? И сасвим је могуће да ће предтавник Стејтдепартмента, госпођа Псаки, ускоро изјавити да САД спремају да упуте тамо своју 6. флоту. Зашто да не? Раније је она истом том флотом претила Белорусији...

При томе поред узвика о опасности које тиражирају по читавом свету, западни савезници ништа не предузимају.

Од таквих изјава постаје страшно. Чим САД и НАТО изражавају забринутост за нечију судбину, може да се очекује невоља. Они се очински брину о свима на планети. Истина, не несебично. По могућности за нафту, гас или друга блага. И од ове бриге, како је рекао један Гогољев херој, људи умиру као муве.

Амбасадор Русије у пензији, доктор историје Владимир Ступишин сматра да САД нису извукле никакве поуке из историје својих крвавих мировних мисија.

- Путин је добро рекао: они су се већ нагаздовали. Нагаздовали су се у Ираку, Авганистану, Либији, покушавају да газдују у Сирији. Ма где да оду, свугде кваре и носе разарања.

Мало им је лекција које им је приредио вијетнамски народ – они су врло добро напакостили том америчком покровитељу и проповеднику демократије. Мало им је – они се свугде гурају. Они ће још видети. Зато што људи желе да живе сами, по својим законима, а не по америчким. То је свима очигледно. И није јасно само онима који не виде, који бомбардују украјинске градове. И пребацују кривицу на оне које бомбардују. Али то говори само о слепоћи и глупости.

Американци интензивно гурају план смањења напетости око Нагорног Карабаха, по којем део региона око њега биће дат Азарбејџану, а у сам Карабах ће ући амерички миротворци. Тако САД добијају полигон у непосредној близини Ирана, а Карабах ће постати још једна карика у прекрајању Блиског Истока према америчким плановима.

Насупрот томе МИП Русије је изјавило да је неопходно испољити суздржаност, одустати од коришћења силе и предузети хитне мере усмерене на стабилизацију стања.

Између осталог, Русија не истиче никакве планове прекрајања региона у своју корист. Види се само жеља да се осигурају интереси обе стране у конфликту.Осетите разлику!

Валериј Агејев,