Брижни Вашингтон: хуманитарна помоћ Украјини – интервенција

11-08-2014 11:23:53 | | Глас Русије, фото: stirol.net/ vostok.rs |


Кијев уз подршку САД чини све да Донбас постане ненасељен. Донбас и Луганск су под сталном ватром: на стамбене четврти градова лете не само Градови, већ и много снажнији Урагани. Циљано се избацује из строја инфраструктура: становници су лишени не само струје, већ и воде.

Уз све ужасе, кланица коју је покренуо режим Порошенка прети и еколошком катастрофом. Армија методично гађа највећу хемијску фабрику Стирол у Горловки, где се чувају смртно опасне супстанце. Према подацима стручњака, у случају процуривања сваког од резервоара, зона контаминације отровом ће износити најмање 300 километара – и захватиће поред Украјине, тероторију Белорусије и Русије.

Москва покушава да убеди Запад да је неопходан хуманитарни коридор за помоћ цивилном становништву Југоистока. Владимир Путин лично контролише питање хуманитарне помоћи истоку Украјине. Ипак САД се залажу против руске хуманитарне помоћи. Како је изјавиила представник САД у СБ УН Саманта Пауер, тиме треба да се баве међународне хуманитарне организације. А покушаји Русије да пруже помоћ становницима Југоистока ће се, како каже Пауер, оцењивати као интервенција у Украјини. Кијев, наравно, одмах је подржао своје послодавце, изјавивши да су руски војници покушали незаконито да проникну на територију земље под видом хуманитарног конвоја. Москва је ове изјаве категорички оповргла. Али Русија не напушта наде да ће уразумити западне партнере, саопштио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

- Сада као прелиминарни задатак договарамо се и са украјинском страном, и са Међународним комитетом Црвеног Крста, са међународним хуманитарним организацијама система УН о неопходности хитно слања хуманитарне помоћи у Доњецку и Луганску област. Сматрамо да је питање хитно, не трпи одлагање, питање је под контролом председника Руске Федерације.

Становници Украјине у међувремену беже из богатих региона, с тачке гледишта Кијева. Беже, ризикујући животге: припадници националне гарде гађају путеве који воде ка руској граници. Четири прелаза поново су морала да буду затворена. Рад руских цариника на прелазима Новошахтинск, Кујбишев и Волошино прекинут је зато што не раде њихове украјинске колеге. А тек отворен прелаз Матвејев Курган поново је морао да буде евакуисан: читаве ноћи у близини су грмеле гранате.

Кијевске власти су обрушиле на сопствени народ не само бомбе и гранате, већ и тоне лажи. Ова олуја дезинформација у украјинским медијима, уз помоћ које политичари покушавају да исперу мозгове својим суграђанима, нема ништа заједничко са новинарством, уверен је посланик Врховне Раде Александар Голуб.

- Новинарство у Украјини је престало, а његово место је заузела пропаганда. Основни принципи новинарства - објексти–ност, старање да се представе алтернативне тачке гледишта, данас не по стоје. Данас говоре паролама, клишеима које одређују пре свега политичари.

Рецепт против таласа дезинформација нашли су хакери из групације КиберБеркут. Они су отворили преписку двојице помоћника дњепропетровског губернатора Коломојског. Реч је о преписци његовог заменика Свјатослава Олејника са шефом Штаба националне одбране Дњепропетровске области Јуријем Березом. И пре и после 17. јула, када је код Доњецка пао малезијски Боинг, функционери су активно разматрали дејства одреда бојеве авијације. Ова преписка може да сведочи о томе да је лајнер био оборен по унапред смишљеном сценарију.

Број чињеница о злочинима кијевских власти постепено прелази у квалитет. У крајњој линији, Брисел већ мора да тражи оправдања за подршку својих штићеника. Представник Европске комисије Жозе Мануел Барозу планира да разговара телефоном са председником Русије Владимиром Путином и председником Украјине Петром Порошенком. Претпоставља се да ће председник Европске комисије "упутити Порошенку саопштење о томе да би Европа хтела да види испуњење договора о прекиду ватре". На европски начин увијено, али је суштина тачна.

Игор Силецки,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут