Русија се приближила формирању снага за брзо реаговање

15-08-2014 11:30:52 | | Глас Русије, фото: AP/Mustafa Quraishi/ vostok.rs |


У Псковској области стартовали су маневри Ваздухопловно-десантних јединица Русије. Они се одвијају у контексту разговора о увећању бројности руских падобранаца и формирању на бази Ваздухопловно-десантних јединица трупа за брзо реаговање. У последње време све акције ове врсте на територији Русије изазивају негативну реакцију Запада. Без сумње, актуелни маневри Ваздухопловно-десатних јединица неће бити изузетак.

Међутим, у стварности ситуација се развија дијаметрално супротно: све већа војна активност Русије, спремност њеног руководства да ојача одбрмбени потенцијал, управо су последица експанзионистичке политике Запада који не узима у озбир никакве жртве у име достизања светске хегемоније. Украјина је најупечатљивји и најтрагичнији пример, али има и других. У сваком случају, прави суверенитет диктира неопходност да се при руци имају сопствене ефикасне, професионалне и високо мобилне снаге, које су у стању да на најрационалнији начин реализују задатак заштите домовине.

Бројност руских Ваздухопловно-десантних јединица треба да буде увезана отприлике двоструко – до 72 хиљаде војника. Ови планови ће бити потпуно реализовани 2019. године, саопштио је високи извор у Генералштабу Оружаних снага Русије. У последњих четврт века бројност Ваздухопловно-десантних јединица је била нагло смањена, пошто су се смањиле могућности државе. Сада су оне поново скочиле, и припадници десантних снага могу да постану основа Снага за брзо реаговање, сматра главни уредник листа Арсенал отаџбине, члан Експертског савета председника војно-индустријске комисије у Влади Русије Виктор Мураховски:

- Ову идеју војно-политичко руководство Русије гаји од 90-их година: неопходно је формирати одвојену Команду оперативног нивоа Снага за брзо реаговање, у које ће се укључити Ваздухопловно-десатне јединице, морнаричка пешадија, лаке бригаде копнених трупа. То су високо мобилне снаге, способне за пребацивање на велика растојања по земљи и ваздуху.

Низ експерата сматра да је са снагама за брзо реаговање Русија веома закаснила. Требало је раније почети. Али процес ће се надаље, очигледно, само убрзавати. При томе бројност снага за брзо реаговање треба да буде већа него бројност актуалних ваздухопловно-десантних снага, на основу којих се ове снаге стварају. Такво је мишљење руководиоца редакције за војно информисање агенције ИТАР-ТАСС Виктора Литовкина:

- Како би Снаге за брзо реаговање биле спремне да испуне своје задатке, оне треба да буду доведене до 80 хиљада људи. Снаге за брзо реаговање нису само припадници десатних снага. То је још и јуришна, ловачка и бомбардерска авијација, то је и артиљерија. То је читав комплекс војне инфраструктуре, који треба да буде спреман за хитна дејства.

Таква реформа се одвија у вези са сложеном ситуацијом у Укирајини, и увећањем трупа НАТО-а код руских граница. Поред тога, НАТО трупе излазе из Авганистана, после чега радикали из покрета Талибан могу да започну кретање на Север преко границе земаља ЗНД. Све то захтева од Русије брзо пребацивање припремљене и професионалне војске.

Ваздухопловно-десантне снаге су намењене деловању дубоко у позадини непријатеља и ван гранциа државе, ако то буде потребно. Ове снаге могу да делују и на територији сопствене државе, могу да делују у саставу мировних снага. Између осталог, последње године наши десантници бавили су се управо моровњаштвом и у Јужној Осетији, и у Абхазији, и у Придњестровљу. Данас оне имају велико искуство, велику увежбаност. Захваљујући тим својствима оне чине основу Снага за брзо реаговање.

Од почетка 90-их година у току дискусија о снагама за брзо реаговање Русије, све време се постављало питање њихове сврсисходности. Сада таквог питања нема. Снежна грудва трагичних догађаја у источној Европи и по читавој земљиној кугли не оставља време за размишљање. Свет, по свему судећи, ступа у фазу заоштравања конфронтација свуда где за то постоје услови. Сликовито говорећи, он пуца по шавовима. Све то сведочи о брзим и врло масовним променама, кроз које може да часно прође само земља која поседује неопходне снаге и средства за заштити своје геополитичке интересе.

Сергеј Дуз,