Украјина и Запад: дуги мамурлук после испијене лажи

15-08-2014 01:12:56 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Mikhail Voskresenskiy/ vosto |


Главни комесаријат за избеглице УН, први пут од почетка казнене операције Кијева на истоку земље, признао је да је дошло до великог раста броја жртава међу цивилима Украјине. Само током последње две недеље, према подацима УН, број погинулих се скоро удвостручио, прешавши цифру од 2 хиљаде људи.

Пре недељу дана, у Украјини је био шеф европског комесаријата УН за избеглице Венсан Коштел. Изјавио је да „није спреман за оно што је видео на истоку Украјине“. Завеса лажи и дезинформација и његових вашингтонских спонзора о свому што се догодило, чини се, полако почиње да се диже испред очију Запада.

У европској штампи појавили су се чланци, који пре два-три месеца нису могли ни да се замисле, а камоли објаве:

Много месеци, пише британски The Daily Telegraph, Запад је демонизовао председника Путина, помоћу таквих фигура као што су на пример принц Чарлс и Хилари Клинтон (бивша државна секретарка САД), који су га упоредили са Хитлером. При томе они нису имали никакве представе о томе да је криза започета заправо безобзирним провокацијама и покушајима да се Украјина увуче у ЕУ.

У електронским медијима могу се наћи ставови експерата који отворено износе своје мишљење о казненој операцији и о рушењу малезијског путничког авиона на истоку Украјине. Говори почасни професор Универзитета Принстон и Њујорк, чувени амерички историчар Стивен Коен:

- Русија нема никакав мотив да обара авион. Ни побуњеници који ратују у источној Украјини против Кијева, против украјинске владе, такође немају мотиве. Затим, реците, зашто обарати путнички авион? Једини људи или структуре који су можда могли имати мотива да оборе авион, то су они који желе да погоршају ситуацију у Украјини. То су они који морају да окрену ставове међународне заједнице. А ако је то није била трагична случајност, то је учинила структура која има мотив- а то је Кијев. То није било учињено у корист Москве.

Данас, уверен је Стивен Коен, ми сада већ стојимо на корак од апокалиптичне црте, иза које може заиста да почне реални рат.

- САД, цитирам изјаву Пентагона од прошле недеље, „има саветнике који су интегрисани у министарство одбране Украјине“. То значи да руководимо тим ратом. Кијев нема новца, нема опрему ни искуство, осим оног који је остао још из совјетског времена. Ми и НАТО водимо тај рат. Тај рат јесте нешто попут заједничке операције Вашингтона и НАТО. Без нас влада у Кијеву пада.

Други амерички историчар, политиколог и радио водитељ Стивен Лендмен говори:

- Вашингтон и његови неофашистички партнери у Кијву носе одговорност за све што се сада дешава у Украјини. За сво насиље, све економске ломове. У Украјини је био државни удар, и њега наравно подржава Обама. Међу новим кијевским друговима Обаме има много неонацистичких екстремиста, апсолутних нацистичких разбојника, потпуних антидруштвених елемената. Председник Обама је у Кијеву подржао постављање власти масе.

Што се тиче економских санкција које је Русији увела Европа, европски експерти сматрају да ће „послушност“ Брисела нанети више штете свим државама ЕУ заједно, него самој Москви.

Андреј Федјашин,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут