Шојгу: Русија поздравља став Србије према санкцијама против Русије

15-08-2014 07:50:50 | | Tanjug/ vostok.rs |

Гашић: Не разматрамо никакве санкције против своје браће


Русија поздравља став Србије према санкцијама против Русије, изјавио је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу, после састанка са министром одбране Србије Братиславом Гашићем.

"Поздрављамо став Србије о санкцијама против Русије, које су Сједињене Америчке Државе увеле њеним савезницима, због тренутне ситуације у Украјини", рекао је Шојгу, истакавши да је сигурно да ће те санкције погодити не само руску економију, већ и економије Европе и света.

Како преноси Итар-тас с, Гашић је, захваливши руском колеги, истакао:

"Хвала што поштујете наш став о украјинској кризи. Ми позивамо на мирно решење сваког оружаног конфликта, укључујући и онај у Украјини. Не разматрамо никакве санкције против своје браће".

Шојгу је оценио и да ће санкције можда донети извесну добробит Русији.

"Кад је реч о Русији, оне ће нас покренути и верујем да ће нам на крају учинити добро", оценио је Шојгу.

Он је рекао да се већина прехрамбених производа за руску војску производи у земљи, док ће производња хране за остале потребе бити покренута у Русији током наредних неколико година, пренео је Итар-Тас с.

"Имамо све што нам је потребно, укључујући и стручњаке, изворе и, што је најважније, жељу", истакао је Шојгу.

Руски министар похвалио је и развој војне и војно-техничке сарадње између Русије и Србије, који је појачан пошто су председници две земље 2013. потписали декларацију о стратешком партнерству.

"Билатерална сарадња је послала практичнија, оријентисанија и динамичнија", рекао је Шојгу.

Гашић је навео 2014. годину као врхунац војне сарадње у историји две земље, рекавши да је током ове године одржано војних вежби и других догађаја, као никад раније.