Србија добила милијарду долара од Уједињених Арапских Емирата

14-08-2014 01:54:09 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Србија је добила милијарду долара од Уједињених Арапских Емирата, захваљујући „чему земља до марта 2015. године неће имати проблема са ликвидношћу“.

Ово је изјавио премијер Србије Александар Вучић у четвртак на конференцији за новинаре, на којој је објавио детаље о приватизацији српске националне авиокомпаније ЈАТ, коју је обавила компанија Етихад, а која сада носи име Ер Србија.

Он је нагласио да је србска компанија од 2003. године суочена са губицима у просеку од 35 милиона евра годишње. „Свим претходним владама био је познат тај проблем. Добро смо знали и уз које ризике превозимо путнике“, рекао је он. По Вучићевом мишљењу „да власт није предузела мере, дошло би до гашења компаније ЈАТ“. То би довело до економских и друштвених губитака, пада имиџа Србије, пошто је национална авиокомпанија огледало земље“.

Премијер је рекао да се према уговору компанија Етихад обавезала да ће инвестирати у пројекат до 100 милиона долара, а србска страна до 42 милиона долара. Србија треба да уложи поменута средства у периоду од 2014. до 2016. године, као и да санира дугове ЈАТ-а, од чега су 80% дугови србској држави. „Никада нико није могао ни да сања да ће Србија да прође овако добро“, нагласио је Вучић. Он је такође рекао да ће авиокомпанија Ер Србија завршити 2014. годину са профитом од милион евра.

Говорећи о уговору са компанијом из УАЕ, Вучић је нагласио да план пословања и даље остаје тајна, прецизирајући да се у њему налази циљ, који компанија планира да постигне на тржишту.

Одговарајући на питања новинара, зашто је изабрана управо компанија Етихад из УАЕ, премијер је рекао да је „реч о компанији, која је прошле године проглашена за најбољу у свету, а годинама уназад налази се међу три најбоље“. По његовим речима уговор са „Етихадом“ био је „јединствена прилика“