Сценарио украјинске катастрофе није написан у Русији

16-08-2014 03:03:17 | | Глас Русије/ vostok.rs |


За кризу у Украјини криви су пре свега НАТО, САД и ЕУ, пише француски лист Le Figaro. Америка је хтела по сваку цену да прошири Северноатлантску алијансу до граница Русије. А ЕУ је Кијев ставио пред избор: Европа или Русија, прдложивши „ексклузивни споразум“.

САД су се нашле у незгодном положају у оквиру директног сукоба са Русијом. У тој игри биће само гуитника и много жртава, пре свега, међу самим Украјинцима, предвиђа се на страницама Le Figaro.

Од распада СССР Северноатлантска алијанса знатно је напредовала према према границама Русије. Без обзира на Реганово обећање дато Горбачову 1999. године у НАТО су ушли Мађарска, Пољска и Чешка, а 2004. године Естонија, Литванија, Летонија, Бугарска, Румунија, Словачка и Словенија. После наранџасте револуције, који су финансирале САД, Украјина је, такође, изразила жељу да се прикључи НАТО-у, али била јеодбијена на самиту у Букурешту 2008. године, пише француски лист.

У тексту се наводи мишљење америчког политиколога Џорџа Кенана изнето још 1998.године, а тиче се реакције Русије на активности НАТО-а: Руси ће постепено одреаговати и то ће утицати на њихову политику. Мислим да је у питању била трагична грешка. Нико никоме није претио. Ширење НАТО-а постаће за његове очеве-осниваче погубно. Посебно су ме нервирале изјаве, као Русија планира по сваку цену да нападне Европу и Запад. Зар људи не схватају? Наше неслагања односила су се на совјетски комунистички режим. А сада окрећемо леђа истим тим људима, који су организовали највећу у историји револуцију, како би окончали совјетски режим, не проливши при томе крв“.

Запад ће осудити Русију, ако она уђе у Украјину, како би заштитила Доњецку народну републику. Али Запад, при томе заборавља да се упита, ко је први отишао тако далеко. Аутор текста је уверен да уводећи економске санкције Русији, Европа не види да је политика демонизације Русије у супротости са лекцијама, које су извучене из два светска рата. Било које осећање понижења може само удаљи Русију од демократије и само да распали национализам.

Европска унија, предложивши своју „ексклузивну“ варијанту споразума о придруживању, тражила је од Украјине да изабере између Европе и Русије. А САД су хтеле по сваку цену да прошире НАТО. На тај начин Запад је изабрао сценарио катастрофе, закључује лист, и поставља питање читаоцима да ли је Запад то учинио нехотице или непоштено.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут