Грци незадовољни економском политиком своје владе

17-08-2014 10:22:22 | | Глас Русије, фото: Геннадия Мельника / «Голос России»/ vost |


Грчка не може да се ослободи дуга који је два шута већи од БДП. У таквим условима ЕУ размишља да расформира финансијску „тројку“ у коју улазе Европска комисија, ЦБ И ММФ и понуди Атини више слободе. То је слаба утеха за обичне Грке. Локално становништво сматра да влада не извршава своје обавезе. Више детаља од новинара RT Марије Косарјеве.

„Доста више! Узмите своју „тројку“ и оставите нас на миру!“ То је порука Асоцијације грчких ауто-такси компанија упућена влади. Обраћање садржи и захтев за оставку премијера, јер су мере штедње довеле до сиромаштва и очаја.

„Највећи проблем у нашој области су огромни дугови самозапослених према осигуравајућим друштвима и високи порези. Ако такси доноси профит од 5.000 евра, влада узима скоро 70% од те суме“, каже представник синдиката грчких таксиста SATA Василис Сиасос. Грчки таксисти нису први пут пали у очај. Нови обрачуни, који од њих захтевају да плате порез на још незарађени новац, може да их разори.

„На жалост, наша земља постаје европски Пакистан. Историја ће се поновити: почеће нереди, а за њима кошмар. Нико не предлаже никаква решења и зато људи не знају шта да раде. Влада не постоји. Она у потпуности зависи од „тројке“ и служи њеним економским интересима“, сматра председник синдиката таксиста SATA Тимиос Лиммберопулос.

Представници синдиката кажу да се осећају принудним државним радницима, а да држава не води рачуна о њима. У оваквој економској ситуацији је врло тешко наћи посао у Грчкој. Али, чак и они који су имали срећу да нађу посао се плаше да ће због високих пореза пре или касније остати без посла. Како таксисти успевају да саставе крај с крајем у условима растућих пореза и минималних прихода?

„Ми се често кући враћамо празних руку и не можемо да купимо најнеопходније ствари. Они су опорезовали све што се креће. Ако нећеш да платиш – ризикујеш да завршиш у затвору, останеш без куће. Ми дајемо све што имамо и ми и породица да би платили дугове, који су настали туђом кривицом. И седимо овде везаних руку“, жали се таксиста.

Већина Грка је забринута тврдом одлуком владе да увећа, ионако огромну одговорност, коју имају радници. Ми смо покушали да се повежемо са министарством финансија да би сазнали како они објашњавају недавно повећање пореза и где људи, према очекивању власти, треба да траже додатни новац. Добили смо одговор: „Без коментара“.

„Ево, већ су прошле четири године од увођења најсуровијих мера штедње у Европи. „Тројка“ је разорила Грчку. Њен програм је доживео фијаско. Једино шта су успели да ураде – потопили су грчко друштво у пучину сиромаштва. Незапосленост износи 27%, плата је пала за 40%, а брзи раст пореза у неким случајевима достиже и 700%. То је катастрофа. Они морају то да признају и да се извине“. тврди економиста Леонидас Ватикиотис.

О штрајку нема ни речи, јер таксисти не могу себи приуштити ни један дан без посла. Али, револуционарни дух се, очигледно, захуктава и многи сматрају да ће се чаша стрпљења ускоро прелити.