Немачка од 2009. шпијунира Турску

17-08-2014 09:32:00 | | Глас Русије, фото: Getty Images/FOTOBANK.ru/ vostok.rs |


Обавештајна служба Немачке је дуго година шпијунирала једну државу партнера из НАТО – Турску, преноси данас агенција Франс Прес, позивајући се на немачке медије.

У складу са подацима из немачких медија, „БНД (Федерална обавештајна служба Немачке) је шпијунирала Турску од 2009. године“. Детаљи шпијунирања се не разглашавају.

Раније је саопштено да је немачка обавештајна служба хватала телефонске разговоре државног секретара Џона Керија и бившег државног секретара Хилари Клинтон. Према подацима Spiegel, разговори политичара су снимљени случајно.

У Немачкој су у јулу испливала два шпијунска скандала у које су биле умешане америчке обавештајне службе. Најпре је 02. јула објављено да је ухапшен сарадник БНД. А, онда је 09. јула Sueddeutsche Zeitung саопштио о другом случају шпијунаже држављанина Немачке у корист америчке обавештајне службе. Према писању издања, осумњичени је био сарадник министарства одбране Немачке.

У условима шпијунског скандала влада федералног канцелара Немачке је ограничила сарадњу спољне обавештајне службе и министарства одбране Немачке са америчким партнерима. Влада Немачке је посебно наложила представнику обавештајних служби САД у америчкој амбасади у Немачкој да напусти земљу.