Санкције Вашингтона: за све ће платити италијански Панталоне...

17-08-2014 12:26:59 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Од свих европских главних градова Рим је уложио највеће напоре како би ублажио притисак санкција Вашингтона према Русији. Ипак, без обзира на то, доспео је под узвратне санкције Русије, које ће имати врло озбиљне последице по италијанску економију. У овом случају Рим је приморан да одговара за антируски став других земаља Европске уније.

На улицама Москве и Санкт-Петербурга има много ресторана и кафића у којима се гостима нуди италијанска кухиња. Италијанске намирнице су веома тражене од стране становника Русије. Сад „укус Италије“ за њих може остати само пријатна успомена.

Ограничења која се односе на увоз намирница из земаља које су увеле санкције према Русији имаће озбиљне последице по италијанску економију која трпи велике губитке у прехрамбеној индустрији. Из Италије је 2013. године у Русију извезена пармска шунка у износу од преко 2,5 милиона евра, а извоз ове намирнице је само у прва три месеца ове године порастао 70%. Обим увоза у Русију још једног деликатеса, светски познатог италијанског сира „Пармиђанино“ је 2013. године порастао за 16% и износио је 5,8 милиона евра.

Ови износи представљају само мали део укупних показатеља италијанског извоза у Русију, земљу у којој су све намирнице и роба с марком „Произведено у Италији“ увек изазивали повећану потражњу код купаца. Руско тржиште за Италију значи укупно преко 700 милиона евра годишње, плус 375 милиона евра извоза вина и других алкохолних пића.

Велике италијанске компаније које раде на руском тржишту претрпеће огромне губитке; на пример, штету ће претрпети познате фирме као што су „Фереро“, „Рафаело“ и чоколаде за децу „Киндер“. Фирма „Кремонини“, главни испоручилац меса за руску мрежу „Мекдоналдс“ може остати без могућности да извози своје производе. Како је истакао председник Италијанске месне асоцијације Луиђи Скордамаља, „Европска унија заборавља да је Русија потребна нама, а не ми њој, зато ће нам политика конфронтације донети само штету.“ Ове речи истакнутог бизнисмена јасно одражавају расположење италијанских предузимача најразличитијих калибара.

Међународна агенција за рејтинг Moody’s је већ поново оценила прогнозу раста италијанског БДП у 2014. години: пад ће износити 0,1%. Дефлација, односно пад цена намирница већ је износила 0,7 процената од почетка ове године, незапосленост у земљи стално расте. По подацима истраживачког центра Опште италијанске конфедерације рада, тренутно радна места има само 48,2 процента радно способног становништва.

Губитак ће осетити и туристичка грана Италије, која се динамично развијала у протеклих 10 година. Због догађаја у Украјини број туриста из Русије је нагло опао. Радник администрације из области Емилија-Ромања је саопштио да је у току првих седам месеци 2014. године број руских туриста порастао само 2% док је у току последњих година растао 15-20%. То значи губитак радних места у региону и проблеме у развоју економије Јадранске обале.

Државни секретар САД Џон Кери је више пута јавно апеловао на Рим да престане с покушајима да побољша односе између ЕУ и Москве. Италија, уверене су САД и неке земље ЕУ, нема права да има сопствену, независну тачку гледишта на антируске санкције. Италија се, за разлику од других европских земаља, још увек није обратила Бриселу због надокнаде услед увођења санкција против Русије. А Финска, Летонија, Естонија и Холандија већ моле за помоћ – то су управо оне државе које заузимају отворено антируски став. Али, не желе да „плате цех“ своје иницијативе.

На Дантеовом језику постоји пословица: „Увек плаћа Панталоне!“Данас за америчко-европске санкције плаћа Италија коју су лидери других европских земаља жигосали због њене проруске позиције. А бескомпромисни противници Москве трче да стану у ред и добију надокнаду од Европске комисије.

Али, да ли Рим може да плати за све?Ђовани Сивано,