Биткоини ће бити забрањени

17-08-2014 12:52:33 | | Глас Русије, фото: East News/Abaca/Apaydin Alain/ vostok.r |


У најскоријој будућности руски парламентарци намеравају да забране употребу у РФ такозваних „независних“ виртуелних валута. Односно, оних електронских валута које не емитују државе, већ приватна лица.

Тренутно се ради на нацрту закона по којем ће се сва новчана плаћања на територији земље вршити искључиво у традиционалним националним и наднационалним валутама – рубљама, доларима, еврима итд. А за употребу приватног „виртуелног новца“ министарство финансија Русије се спрема да уведе кривичну одговорност. Забринутост власти због постојања оваквих валута је пре свега изазвана ризиком због преварантских шпекулација, сматра стручњак аналитичке агенције „Инвесткафе“ Михаил Кузмин:

- Ризик од коришћења оваквог новца се тешко може прогнозирати. Не постоји неки конкретан центар њиховог емитовања. Због тога су ризици од наглог варирања курса врло велики. Они се тренутно не могу контролисати. Осим тога, виртуелни новац је по својој природи оријентисан на анонимнст. То је предност ових валута за оне кориснике који би желели да сачувају у тајности своје податке приликом куповине. Међутим, управо због тога финансијски органи тешко могу да их контролишу. Због тога се многе земље, између осталог и Русија, плаше са ће се уз помоћ електронског новца обављати неки сумњиви послови.

Виртуелне валуте нигде не поседују формални статус законитог средства за плаћање. Дакле, то што национални финансијски органи немају контролу над њима омогућава обављање незаконитих операција. Пажњу руских законодваца виртуелна валута је изазвала због недавних финансијских скандала везаних за једну од таквих валута – биткоина. Зато су биткоини у низу земаља већ званично забрањени.

Али Михаил Кузмин не искључује могућност да ће у будућности бити усвојена јасна и транспарентна правила за „независне“ валуте и да ће моћи да се користе равноправно с традиционалним новцем:

- Забрана биткоина у Русији се сад не може назвати великим проблемом. Његово коришћење у земљи је ионако крајње ограничено. Неће бити никаквих озбиљних проблема због одрицања од њега. У целини, може се рећи да је оваква одлука власти позитивна. Иако, ако овакве валуте постану популарније у свету, ако постану безбедније и њихов курс се стабилизује, врло је вероватно да ће забрана на њих бити укинута.

Другим речима, „независне валуте“ ће моћи да се признају законитим средствима плаћања само у случају да систем одређивања њиховог курса буде транспарентан. А док тога нема, ризик евентуалних корисника је изузетно велик.

Јевгенија Кузмина,