Лукојл одлази из Европе. Зашто?

17-08-2014 12:00:07 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Evgeny Kotenko/ vostok.rs |


Један од водећих фактора на светском нафтном тржишту, руски Лукојл, продаје мрежу својих пумпи у Европи. Потписан је споразум са мађарским компанијама MOL Pluck NORm Benzinkut о продаји 138 пумпи у Чешкој, Словачкој, Мађарској. Slovnaft Ceska Republika, кћеринска компанија Mol PLc, купује мрежу од 44 пумпи у Чешкој.

NORm Benzinkut купује од Руса 75 пумпи у Мађарској и 19 у Словачкој. Да подсетимо да је пре тога постало извесно да Лукојл продаје аустријском холдингу AMIC пумпе и нафтне базе у Украјини. Одлука о ликвидацији актива званично се објашњава оптимизацијом бизниса. Али какви су конкретни узроци хитног одласка руске приватне нафтне компаније из региона, у којем је она све године упорно отварала пумпе? Истискују их, или превише опрезни Лукојл у условима санкција предузима корак унапред? Водећи аналитичар УК Финам менаџмент Дмитриј Баранов каже:

- Не слажем се са мишљењем да компанију истискују из Европе. Сматрам да је вероватнији узрок продаје промена стратегије Лукојла. Мало ко је приметио, али пре неколико месеци председник Вагит Алекперов је изјавио да намерава да од 2015. године учини своју стратегију још више конзервативном. То претпоставља ревизију актива, полазећи од обима експлоатације и економске ефективности, оптимизацију трошкова, како се не би зависило од спољних зајмова. Управо у оквиру ове стратегије је и донета одлука о продаји пумпи. Одиграли су улогу вероватно најразличитији фактори. На пример, компанија није задовољна ниским приходом пумпи на украјинском тржишту у стагнацији, рентабилност продаја у Европи је нижа него у Русији. А можда је купац предложио за активе цену привлачну у датом политичком моменту, можда постоје још неке правне, бирократске околности? Сву правду зна само сам Лукојл. Али ако се толико солидна компанија решила на продају, значи то јој је корисно!

Наравно, постоји и политичка компонента читаве приче. 29. јула три пумпе Лукојла у Ивано-Франковској области Украјине су блокирали активисти Десног сектора. Они су тражили да се сваког дана издваја сто литара бесплатног бензина за потребе ... украјинске армије. Чињеницу су фиксирали посматрачи ОЕБС-а. Укупно у Европи Лукојл има 376 пумпи. Он их је купио 2006. године од америчке компаније Conaco, плативши преко 400 милиона долара. Данас се вредност посла не наводи. Да ли ће Руси исплатити претходну цену?

- Послови не морају обавезно да се обављају у новчаној форми, примећује московски експерт. Не искључујем продају без новца. Можда се десила размена актива, договор о неком каснијем заједничком послу. Варијанти има море! Кажу да ће се Лукојл сада преоријентисати на Русију. Али, радећи свуда по свету, он је и тако сматрао руско тржиште приоритетним. Само се не треба надати да после његове преоријентације на пумпала у РФ ће се појавити јефтинији бензин. Али то да ће и даље остати квалитетан, неоспорно је.

Како су се однели у Чешкој према затварању пумпи Лукојла и њиховој продаји другом власнику? Мишљење директора за маркетинг чешке гасне компаније VEMEX Хуга Кисилке:

- VEMEX је имао одличне односе са Лукојлом. Заједно развијамо у Чешкој пројекте пумпи на компримирани природни гас, проширујући скуп видова горива који се нуде возачима овом савременом, еколошки чистом и јефтинијом алтенративом. Сматрам да је Лукојл био једна од најдинамичнијих компанија на чешком тржишту, која је стално генерисала нове идеје у сфери продаје горива. Понављам, то је била једна од најбољих мрежа пумпи у нашој земљи. Не знам детаље посла њихове продаје, не знам да ли ће доћи до промене у раду ових пумпи. Али унапред жалим...

Гајане Ханова,