Руски одговор западним санкцијама

11-08-2014 01:03:37 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Русија је усвојила мере као одговор на санкције западних држава и забранила увоз читавог низа прехрамбених производа из САД, држава ЕУ, Канаде, Аустралије и Норвешке. Локални произвођачи већ рачунају могуће губитке.

Русија увози 10% укупног аграрног извоза ЕУ. Ако читав обим ове производње остане у Европи, аграрне компаније могу се наћи на ивици банкрота. Њима се могу придружити и амерички произвођачи- највише ће бити угрожени произвођачи живине.

Русија која се већ пар месеци налази под притиском санкција Запада, одговорила је својим мерама. Ове се мере тичу забране увоза меса, рибе, млечних производа, воћа и поврћа. Експерти сматрају да су ови кораци предузети у прави час. За руске потршаче ово неће бити проблематично, јер је забрањен увоз само оне робе која може или бити самостално произведена у Русији или увезена из неких других држава.

Европска комисија већ је почела да рачуна колики су потенцијални губици. За ове калкулације, стручњаци користе податке о извозу робе у Русију из 2013.године. Под забраном увоза се нашло око половине свих производа које је Европа извезла у Русију током прошле године- што је укупно 5 милијарди евра. Нове мере забране увоза највише ће осетити Литванија и Пољска. О банкростству већ размишљају и припремају се такав могући исход готово сви произвођачи конзервиране рибе, јер они практично сву своју производњу извозе у Русију. Негативне последице осетиће и Норвешка, која је прошле године извезла у Русију рибу у износу од милијарду долара, а то је више од 70% укупног норвешког изовза рибе. Финска ће бележити губитке у извозу млека и млечних производа. Губитак овако великог тржишта биће више него осетан, сматра шеф катедре међународрних тржишта капитала Института међународне економије и међународних односа РАН Јаков Миркин:

- За конкретне државе то ће донети велике непријатности, тим пре што Русија заузима прво место међу увозницима говедине, свињетине, живинског меса из ЕУ, затим прво и друго место међу увозницима сира и млечних производа, као и осмо место као увезник маслиновог уља. Секторално за одређене компаније, које читаву производњу извозе у Русију, наравно санкције ће бити више него непријатне.

Мање од Европе, негативне последице ће осетити компаније из САД, али ни тамо ове мере неће остати непримећене. Највише ће мере забране увоза осетити произвођачи живинског меса, говори председник оделеља Међународне конфедерације друштава потршача Дмитриј Јанин:

- У последње време, због раста сопстене производње, снизиле су се испоруке из САД у РФ. Сада ове испоруке не чине ни 10% обима руског тржишта. Али, наравно, губитке ће осетити неки произвођачи.

ЕУ жели да тужи РФ пред СТО. Али, ово је потпуно беспредметно. Русија, против које је Запад увео санкције, аргументоваће увођење ограничења- очувањем националне прехрамбене безбедности. А у складу са клаузолом ГАТТ (Општи споразум о трговини и царинама) поједначним државама не би смело да стоји било шта на путу, што би онемогућило да обезебеде сопствену прехрамбену сигурност.

Марија Баљабина,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут