Трговински рат неће бити хладан!

17-08-2014 01:05:06 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/ Alexei Danichev/ vostok.rs |


Европљани и Руси имају различити праг бола. Парафразирајући познату изреку, може се рећи: Шта је за Руса добро, за европљанина је смрт. Руси, на пример, лако ће моћи (ако не нађу замену) без француских сирева, шпанских маслина, норвешког лососа, морских плодова из Шпаније, чешких паштета и јогурта и осталих намирница са списка забране увоза из земаља које су увеле санкције против Руске Федерације. Док су чешки извозници већ у паници.

Мада, чинило би се, зашто да се посебно брину? Више од 90% хране земља продаје на тржиштима ЕУ. И мада испоруке у Русију из године у годину расту, ембарго на храну РФ може да кошта Чешку свега 10,7 милиона евра. У размерама земље цифра није тако велика. Али не за прорачунате и штедљиве Чехе. Прошлог петка чешки бизнисмени су разматрали проблем у парламенту, тражили да се формира кризни штаб на челу са премијером, захтевају подршку владе и Брисела. Одакле тако велика узбуна, не у складу са размерама извоза? У интервјуу за Глас Русије председник Чешко-Моравске млечне асоцијације Иржи Копачек није могао да суздржи емоције:

- Последице прехрамбеног ембарга за нас ће бити врло велике! Многе млекаре Чешке испоручују продукцију у Русију. Специјално за извоз у РФ раде водеће млекаре које праве разне сиреве са плесни (плави и бели типа Рокфор), топљене сиреве и остале видове популарних производа. Ми само што смо почели да уводимо нови пројекат за испоруку свежих млечних производа, он се захухтава. Већ су успостављени контакти са руским трговинским мрежама. Сада ће овај грандиозни план бити под знаком питања. Наши испоручиоци су у шоку! Ембарго ће се претворити за њих у огромне финансијске губитке, укидање радних места.

Али зато ће купци бити на добитку, у Чешку ће кренути бујица у првом реду пољских намирница, цене ће пасти…

- Ова бујица ће нагрнути не само из Пољске, већ из читаве ЕУ. Европско тржиште пољопривредних производа је презасићено. И ова продукција која сада неће моћи да се реализује у Русији наћи ће се на њему. Значи, конкуренција ће скочити, нагло ће пасти цене. И наши производи ће претрпети колосалне губитке.

Како процењујете руско тржиште?

- Оно има гигантски трговински потенцијал, оно је растуће, савремено, сви на њега теже. Али у условима трговинског рата, а међу нама се сада води хладни рат у трговини, оно постаје недоступно. Све санкције у условима глобализације постају мач са две оштрице. Почеће да банкротирају не само чешке, већ и руске компаније које се баве реализацијом наше продукције, логистиком. Могу се појавити социјалне напетости због губитка радних места. Последице мгоу да буду непредвидиве. Председник Путин је изјавио да се санкције уводе на годину дана. Требало би решити проблем раније, треба охладити страсти са обе стране.

Шта ће бити са уговорима који су већ потписани?

- У датом тренутку они су нарушени. У септембру у Москви треба да се отвори Међународни сајам прехрамбених производа и напитака Врлд Фуд. У току рада сајма намеравали смо да потпишемо вишеструко договорене са Русима наруџбине. Али чак не знамо да ли можемо да унесемо у вашу земљу узорке наше продукције. Већ је плаћен простор за изложбу, купљене су карте. Радо бих дошао на тај сајам и зато што је амбасада Чешке у РФ припремила за 16. септембар конференцију подршке извоза чешких пољопривредних производа. Морам тамо да наступим. Не могу да замислим шта ће сада бити… А шта ће бити са инвестицијама? Прошле године наша асоцијација је интестирала у Русију милион и по евра как оби за годину-годину и по ове инвестиције вартила. Испада да ће сада оне просто пропасти?

Министар за трговину и индустрију Чешке Јан Младек сматра да санкције ЕУ против Русије могу да се одразе на Чешку чак јаче него ембарго на увоз намирница. Сумарно због обостраних мера санкција земља може да изгуби скоро 90 милиона евра. Већ на данашњи дан под затварање је потпало до 1000 радних места. Чешка инсистира на ванредном сусрету министара пољопривреде земаља ЕУ, как оби се договорила заједничка реакција на ограничење извоза у Русију. Трговински рат се наставља.

Гајане Ханова,


КАТЕГОРИЈЕ