Непоуздани кредити ради профита

17-08-2014 10:21:15 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Natalia Seliverstova/ vostok |


Погоршање економске ситуације и девалвација гривне могу да доведу Украјину до банкарске кризе. Пред Кијевом је сложени избор. С једне стране, треба девалвирати валуту, како би се спасио реални сектор економије и платежни баланс, а са друге треба избећи крах банкарског система. Чему ће прибећи власт?

Скоро све украјинске банке само што нису банкротирале. Таквог мишљења придржавају се сви експерти. Криза је очигледна: тешкоће око враћања кредита, о издавању нових не треба ни говорити. Не спасава чак ни подршка ЦБ Украјине, јер њене могућности нису бескрајне: сакупљени порези су мали, емисија отежана, девизне резерве на измаку и све су већ подељење. Поред осталог, велики део новца се троши на војна дејства. Начелник одељења за управљање инвестицијама и аналитичку подршку Инвестиционо-финансијске компаније Солид Михаил Корољук каже да су један од разлога жалосног стања банака нагомилани лоши кредити.

- Ситуација када се разбуктава економска криза и финансијски положај кредитера се нагло погоршава, не једног, не два, већ свих у маси, тада банке осећају велик етешкоће око повратка раније издатих кредита. Тачније почињу да се нагомилавају лоши кредити. То се увек дешава у свим економским кризама. Њих просто нема без раста лоше задужености. Без обзира на то што отворене статистике за украјинске банке нема, сматрам да су оне сада у ужасној ситуацији.

Уз то, наставља експерт, неке систематске мере за опоравак банака земље се не предузимају. Мада сада је крајње неопходно кијевским властима да не дозволе панична расположења улагача. Чим се пољуља једна од великих системских банака, а то може да се деси прилично брзо, клијенти ће почети да беже са својим новцем из банака и на крају ће се појавити домино ефекат. Тачније, сада је задатак Националне банке Украјине да пумпа своје штићенике лошим кредитима, како би они могли да наставе рад са клијентима. Али на нешто слично ЦБ ће бити способна не превише дуго, израчунала је Светска банка. И решила да подржи банкарски систем Украјине, издвојивши 500 милиона долара. Мада више нема практично шта да се спасе. Одлив улога физичких лица сада се приближава цифри од 8 милијарди долара. Фактички то је скоро 70% свих приватних улога. Уз све то, говорити о скором опоравку банкарског система Украјине за сада није могуће, сматра генерални директор Финансијско-банкарског савета ЗНД Павел Нефидов.

- У тој једначини превише је непознатих. Треба полазити од тога да треба у најмању руку да престане ненормална ситуација полу-рата, полу-мира на истоку Украјине. Треба да проради крупни део привреде: Донбас, Луганск. И тек тада моћи ће да се говори о томе да ће се банкарски систем земље опоравити и ући у уобичајене токове. Много зависи и од тога колико брзо ће бити подржана украјинска економија од стране међународних финансијских структура, које су изјавиле жељу да помогну.

Ако актуалне кијевске власти успеју правилно да поставе финансијске акценте и да распореде подршку ММФ и других кредитора, неће бити све изгубљено. Пример је Пољска која је својевремено имала ништа мање проблеме са банкама. Ипак сада је ова земља једна од јаких економија ЕУ.

Олег Обухов,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут